Provmjölkning

Dax att rengöra hos kalvarna igen. Körde ut ströbädden och sedan gjorde om lite. Delade av hela utrymmet så vi kan ha två grupper på 8st. Är det för många blir de mindre undanträngda vid maten och de växer inte som de ska. C städade upp på planen bakom lagårn. Vi har en stor gammal tank som vi brukar elda i. Jag och C provmjölkade på kvällen. Det innebär att man tar ett mjölkprov från varje ko (ca. 2tsk) i en liten kopp under två mjölkningar. proverna skickas sedan till ett labb. Man får sedan svar på hur kvaliten är på mjölken från varje ko. Fetthalt, proteinhalt och hur mycket celler mjölken innehåller. Ju mer celler i mjölken det finns desto sämre är den. Det kan bla innebära att en juverinflamation är på gång men vissa kor har bara ett högt celltal utan någon särskild anledning. Efter de här svaren kan vi då separera de som ligger riktgit högt. Den mjölken brukar vi ge till kalvarna. Vi måste ju alltid ta undan mjölk till dom varje mjölkning så då passar det bra att ta från korna som har lite sämre kvalitet. Det tas ju prov en gång i veckan på hela tanken när tankbilen hämtar mjölken. Då ser man snittet på hur mjölken ser ut och det är ganska viktigt med bra halter. Man får några extra ören per liter i tillägg om fetthalten och proteinhalten ligger över en viss gräns och avdrag om halterna är låga. Även celltalet har en gräns man måste ligga under. Man provmjölkar en gång i månaden. Vi är två då eftersom att man måste springa och tämma behållaren och dosera mjölken i de små kopparna efter att varje ko är klar, så att vara själv blir lite jobbigt och stressigt! Så imorgonbitti ska vi också göra så sedan är det som vanligt igen 🙂

Jag, mamma och Fanny åkte en snabbis till Fällsvik nu på kvällen och sprang en sväng, härliga vägar att springa på!

Nej sängdax för länge sedan! Natti Natti 🙂    

  Fler som är trötta 🙂 

 provkopparna, en för varje ko 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.