Kobedömning

Idag på förmiddagen kom foderrådgivaren (bestämmer hur mycket kraftfoder varje ko ska). En heel vetenskap det där med komat! Nästa besök var av en person som bedömmer kor. Typ som på en hundutställning. Kossorna får poäng beroende på hur de ser ut. Det är inte bara skönhetsmässigt utan en ko med höga poäng är en `bra ko`. Rätt propotioner, stark kropp, hållbar, frisk och har kapasitet att kunna mjölka bra. En ko bedömms som första kalvare (när hon har blivit ko) och som tredje kalvare. Idag var det 13st. Alla fick riktigt bra poäng. De bedommer tre saker – Kropp, ben och helhet. Det är ju här aveln kommer in. Att man väljer rätt tjur till rätt ko för att få så fina hållbara kor som möjligt. Även detta – en heel vetenskap! Förra året blev en kossa Exelent!  Det betyder att hon fick så höga betyg att hon klassas som Exelent, kan inte bli bättre alltså 🙂 Då får man åka ner till Stockholm och hämta ett diplom tillsammans med alla andra som har fått en exelentko bedömd under året. Kul! Det här är mammas område men jag tycker att det är väldigt roligt också. Jag ska gå en seminkurs nu i Oktober och lära mig seminera. Så då blir man ju lite mer insatt. 

Kört hem balar också. Och oj vad det har kommit mycket regn inatt! Det forsar i bäcken och det står vatten på en del lägdor! Får vara försiktigt nu så man inte kör sönder totalt! C har fortsatt köra skit.

Det är ju torsdag vilket innebär Body Pump! 😀 Lade på lite vikter nu på ben så man kanske får lite mer träningsvärk nu, hoppas jag.

Snart är det godnatt och imorgon ringer väckaren 04.20.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.