Nu, nu kan drömmen bli sann!

Jag börjar med att dra lite historik.

Ni vet ju att mycket inte blivit som vi tänkt oss de senaste åren. Mjölkproduktionen som vi la ner, där och då det enda rätta att göra. Vi ångrar inte det beslutet då.

Vi har haft tuffa omställningsår. Rent ekonomiskt att gå från att få en mjölkavräkning varje månad till att få typ noll har inte varit den lättaste av ekvationer. Nu, tre år senare så har det vänt (precis vad vi väntade). Det skulle ta ett par år att ”komma i rätt snurr” med ny produktion.

I vintras insåg vi att vi nog aldrig kommer att kunna börja med mjölk igen här på gården. Förutsättningar av olika slag låg inte till vår fördel. Det var en tung tid. Att helt plötsligt inse att drömmen man haft och ändå gått och småhoppats på att ”kanske någon gång i framtiden” aldrig kommer att hända. Vi kommer kanske inte spendera vår framtid på Åsäng gård, min föräldragård och släktgården sedan minst 6 generationer.

Vi fick tänka om. Vi är båda så inställda på mjölk. Det är dit vi vill så småningom. Så vi började kolla runt lite på gårdar. Var upp till Västerbotten och provjobbade på en riktigt fin gård. Men ångesten över att lämna här. Lämna hemma var så otroligt stark. En sak att vänja sig vid tanken att lämna gården men att lämna hela mitt hem, Nordingrå, Höga kusten det slet och rev ont inom mig. Vad är värt att ge upp?

En annan gård lite närmare kom upp. Pju, då kunde jag andas ut lite. Då kanske vi har en plan som kändes förhållandevis helt okej.

Sen har det väl inte undgått någon att lagårn brann nu i sommar. Allt som kunde brinna i brann ner i vårt järn och betongmonument. Nästan halva förstördes. Orsaken, kraftfoderskruven som inte varit igång på 2-3 år. C hade hemmadag och skulle äntligen försöka tömma silon på gammalt kraftfoder som är kvar sedan mjölkkotiden. Men något måste ha gått varmt, elfel, råtta som gnagt på en kabel etc, något som gjorde att damm och isolering antändes och sen gick det fort!

Vad gör vi nu? Bygger vi upp? Hur/vad bygger vi upp? Eftersom att vi fortfarande inte äger gården utan arrenderar av mina föräldrar så blev till att ta beslut igen. Vi som haft en så jobbig vinter i ändrade drömmar, beslut om framtid och att landa i att vi kör på som vi gjort nu ett tag till. Jobbar borta, har lite djur på gården, väntar in och landar i trebarnslivet och sen kan vi ta steget mot att försöka ta över en befintlig mjölkgård, förhoppningsvis i närområdet. Men nu drogs allt upp igen. Ska det byggas upp för djur ens? Vad vill mor och far med gården om vi ändå kommer att flytta inom en framtid? Ja ni förstår…

Sen slog det oss. Men hallå?! Är det NU vi har chansen? Chansen att förverkliga vår dröm? Den där drömmer som var svår att lägga bakom sig men som helt plötsligt slår emot oss i en smäll! Är det nu vi faktiskt HAR chansen??

Chansen att alltså bygga för MJÖLK.

Vi är mjölkbönder i själen, det bara är så. Visst har vi sett tjusningen att inte vara mjölkbönder nu också men ju mer tiden går desto mer längtar vi tillbaka.

Jag har alltid varit ganska rädd för pengar och investeringar. C är gasa och jag är bromsa – en ofta ganska bra kombo. Då drar det ofta till någon typ av jämnläge. Men nu. Jag har aldrig varit så säker på nånting i typ hela mitt liv. Det är det här jag vill! Bo på vår gård, ha våra egna kor. Kämpa och slita såklart men för oss. Vår produktion, våra beslut. Vårt också magont men det är sånt vi vet kommer till.

För det här är vår dröm och den kan bli verklighet. Nu ska vara bara ta oss igenom nästa steg och det är banken. Och det kommer förmodligen att våra det svåraste steget. Men ett steg som även är det viktigaste. För utan bank – ingen gård – ingen dröm.

Så nu vet ni hur det ligger till, jag har inte velat prata så mycket om detta då vi knappt har vetat själva vad vi gör. Men nu har vi alltså lagt in växeln och kör med gasen i botten för att ta oss igenom det täta snåret mot den där nya mjölkladugården som vi har så drömt om i så många år. Och vi kommer kämpa för det! Tro mig!

Så snälla ni, håll alla tummar ni kan för oss!

47 reaktioner till “Nu, nu kan drömmen bli sann!

 1. Vad roligt att ni vågar satsa på er dröm! Håller tummarna för att det går bra hos banken! Finns det några investeringspengar från EU att söka för investeringen till att bygga för mjölkkor? Vi bygger nytt dikostall och får 40% av investeringskostnaden genom landsbygdsprogrammet. Utan det hade vi inte kunnat förverkliga vår dröm.

  Gilla

  1. Tack! Ja vi kommer söka investeringsstöd och det ligger på 50% med ett tak på 3 milj. Utan det (och även försäkringspengar) så hade det inte ens varit lönt att drömma om! Trots dessa pengar kommer det vara tajt ändå att få ihop och som sagt banken måste vi få på vår sida ✊

   Gilla

 2. Håller verkligen tummarna för er🙏 Så fint att ni vill satsa! Lycka till och jag hoppas verkligen att banken är på er sida🤗

  Gilla

 3. Det är så roligt att följa er, här på bloggen men även Instagram 💕 Jag tycker det är fantastiskt att ni nu går för er dröm om en mjölkgård 🙏 Man ska följa sina drömmar. Lycka till!

  Gilla

  1. Så himla roligt att du gillar att hänga med oss, det gör mig så glad! 🥰 Ja man lever bara en gång och detta brinner vi båda för så vi tar vår chans och hoppas att det nu går hela vägen! ✊

   Gilla

 4. Åh, vad roligt!
  Önskar er lycka till och att ni får banken med er.🙏
  Ni är så värda detta så som ni har slitit!
  Kram på er❤️

  Gilla

  1. Tack snälla! En fantastisk men samtidigt hård och oförutsägbar branch! Men vi vill kämpa för svensk mjölk och kött! 🙌❤️

   Gilla

 5. Jag hoppas verkligen att eran dröm blir sann. Min blev det inte, gården jag skulle arrenderat (mjölk) blev helt plötsligt och utan förvarning till salu istället och den ekvationen gick inte ihop😕. Stort lycka till med allt nu. Jättekul att få följa er, har hängt med sedan unga bönder.

  Gilla

  1. Å så tråkigt att höra 😔 Och det finns ingen annan gård att försöka arrendera/ta över?
   Vi hoppas nu att detta går i lås så vi får gå hela vägen ✊
   Väldigt fint att ha en trogen följare här! Tack för att du hänger med oss!

   Gilla

  1. Jo det finns faktiskt en annan gård. Brorsans svärfar har en gård med mjölkproduktion och brorsans sambo vill att jag tar över den, men inget bestämt än. Innebär oxå en flytt en bit hemifrån med byte av förskola osv. Ja vi får se. Förra gården kändes mer rätt, men men.

   Gilla

 6. Hej på er. låter som en klok idé att satsa vidare. Jag vet ju att ni är entreprenörer med driv som få. Jag är på ett sätt väldigt orolig. Om inte ni får detta att funka, vem ska då klara av att vara mjölkbönder? Jag tror samtidigt att om ni kommer över puckeln nu så är ni vinnare. På
  Något vis måste det småskaliga vinna(och bli ”storskaligt”). Vi konsumenter måste väl någon gång förstå värdet i det ni gör och att det blir skillnad.

  Jag hoppas att ni får med er banken. Jag håller på er!

  Gilla

  1. Hej Pär! Tack snälla du för peppande ord! ❤️ Ja det är ju detta som är det tragiska, att det ska vara så svårt att starta upp! För det är ju vi som är framtiden! Som du säger om inte vi kan lyckas vem ska få ta över när alla gamla pensionärer på sina gårdar lägger ner??

   Nej vi kommer kämpa för att detta går i lås men utan banken och investeringsstöd så blir det svårt, oavsett hur mycket man VILL… En spännande (otålig!) tid framöver.

   Gilla

 7. Åh hoppas så ni kan satsa på er dröm och bygga för mjölk!
  Tänk om det kan komma något gott ur det hemska med branden!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.