VEM ska göra det?

Vi möts inte direkt av jubel och hejarop från bankerna. Mera trögt, ointresserad känsla för vår investering för att starta upp en mjölkproduktion. En produktion som behövs, särskilt här i norr. En produktion som ger oss massor av mat i olika former på ett himla bra sätt!

Vi har såna förutsättningar här. Som bara går förgäves när en bonde lägger ner. Vad gör man av vallen och marken? Den fina odlingsjorden som våra förfäder brutit upp, brutit sten, tagit ner träd, allt för hand för att kunna odla och försörja sig och lagt sitt liv och själ i. Detta har pågått generation efter generation. Naturen här är skapad av klöven, mulen och bonden, i samklang med naturen, i ett kretslopp.Med en växande befolkning i hela världen så BEHÖVER vi livsmedelsproduktion, nu och i framtiden. Men om nu VI, vi som är unga, brinner och VILL göra just detta inte får göra det pga att vi inte råkar ha miljoner och miljoner undanstoppat på ett konto innan vi fyllt trettio? VEM ska då göra det? För de som råkar ha några miljoner till övers – det är inte människor som brinner djur och natur och vill bruka mark, fodra djur och köra gödsel.Men om bankerna är så långt ifrån branchen idag, ser det som en osäker bransch? Eller blir rädda för hur de ska läsa av siffrorna som är ganska komplexa i ett lantbruksföretag och tycker att det inte riktigt passar in i ”ramen” de har och säger nej. Ja då är det kört. Det är kört för både den unga, glödande lantbrukaren men även för svensk livsmedelsförsörjning.

”Vi kommer att behöva producera mer mat” det vet ALLA och det behöver vi göra NU helst igår för vår livsmedelsförsörjning i Sverige är pinsamt dålig. Vi importerar mer än hälften, Vi kan inte ens försörja vårt eget folk mer än ett par dagar. Här som det finns en sån potential! Mark, vatten och kunskap.

Jag råder så många som möjligt att titta på den HÄR filmsnutten. Den ger en sån talande bild att det är skrämmande tydligt. Vi ska, nej vi MÅSTE producera mat här, i vårt land och inte minst i norrland. Gör inte vi det, då kommer någon annan att göra det! Ni har väl hört talas om hur Kina gör? Köper upp för fullt bla odlingsmark i Afrika för att säkerställa råvaror till sin egen växande befolkning. Jag har fått höra att det kommit förfrågningar från Mellanöstern om hur man odlar i norrland… Förstår ni vad som kan vara påväg att hända? Vi själva inser inte vårt värde, vilket fantastiskt odlingsland vi lever i – men det gör andra, som inte har samma förutsättningar. De inser att de måste försörja sitt folk och börjar titta sig omkring. Medans här struntar man fullständig i att bönder lägger ner sin produktion och ger ingenting, nej STOPPAR de som är villa att börja eller fortsätta?! Och vad tänker då vi som land egentligen?? Är vi så navia, rent ut sagt dumma och tror att vi kan importerna för att försörja vårt folk? Från länderna som börjar se sig om nu?

Nej detta håller fullständigt på att spåra ut, regering, banker, tänk om! Denna pandemi har jag förstått har öppnat ögonen för några med vad händer då? Ökar lönsamheten på gårdsnivå? Är det lättare att investera? Jag har då inte sett något än och det tar för lång tid! Om ögonen är öppna nu, ja ta en kaffe och vakna till då för detta måste få en ändring och det är NU! Annars blir det en dyr läxa.

5 reaktioner till “VEM ska göra det?

 1. Så tråkigt att höra att ni inte har bankerna med er! Hade hoppats så på att få följa er resa tillbaka till mjölkbönder! Måste ännu en gång säga att jag är så imponerad av ditt sätt att uttrycka dig! Skulle önska att det du skrivit i detta inlägg skulle stå på förstasidorna i alla tidningar. Stå på er, jag håller tummarna att det ska lyckas för er, ni behövs!!!
  Kram Annika

  Gilla

 2. Det är så trist att läsa och att man känner igen sig.
  Vad vi än har haft för idé eller för tankar som vi tagit med banken så är det alltid samma, nja kalkylen är för svag, eller omsättningen blir för låg. Och detta är något man ofta får höra i ett tidigt stadie och med känslan att dom inte ens riktigt lyssnat på idén eller tanken.

  Sambon har haft en del av sina djur på bete i sommar hos en man som lagt ner sin egen produktion men som gärna vill att hans hagar och bete ändå ska användas. När vi kör dit så ser man bete efter bete växa igen. Hagar som fylls med små björkar och vass och som totalt växer igen.
  Det är så tråkigt att se dessa marker växa igen för att det inte finns någon framtid i att satsa på betande djur.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.