Regnvecka

I måndags fick vi börja med att ta bort en ko. Så himla tragiskt. Hon skulle kalva men fick icke ut kalven. Vi kämpade med att föröska få på kedjor på kalvens klövar (inne i magen) men fick INTE fram den. Veterinären kom ut men inte heller han lyckades. Beslut om att såga huvudet, ja det låter makabert men kalven är död och huvudet liksom kilade fast sig som en orsak till att det inte gick att dra ut han. Men inte heller det lyckades. Kon var hela tiden så pigg, stod upp och såg fräsch ut. Alla veterinärer gör inte kejsarsnitt tydligen och detta hade ju varit en perfekt kandidat – om det hade gjorts på en gång.

Det bara kändes så fel och så tragiskt att måsta skjuta hela kon för att kalven inte kom ut!

Gjorde en lite koll på min instagram om hur de gått för de som gjort kejsarsnitt på sina kor och det är många som gjort och i det absolut allra flesta fall så har det gått bra! det ska såklart vara rätt förutsättningar. Kossan ska vara pigg och ett beslut måste tas ganska ganska snabbt för att återhämtning ska gå bra.

Besviken och ledsen för utgången. Men såklart slag man får ta i denna branch.

Efter det åkte C iväg på jobb-uppdrag igen. Jag har varit helhemma denna vecka. Har inte hunnit med mig annars! 😅

Tisdagen spenderades på Järnsta, barnens förskola/fritids. Och såklart då lagårn på morgonen och kvällen sen igen.

Onsdagen blev produktiv här hemma! Flera timmars jobb i ungdjursladugården. Skrapade gångar hos kalvar och seminkvigor, ströade upp alla ströbäddar till de små. Bar in ny storsäck kraftfoder och fixade lättillgängligt med allas krubbor osv. Flyttade en kalv från ensamboxen i nya lagårn till de andra och fick liksom ”check” på alla kalvar på rätt plats och rent och fräscht ☺️

På kvällen föräldramöte på skolan. Fint att farmor och farfar kunde komma hit och natta barn så kunde jag åka på det 😊

Snabbdusch efter lagårn och på minuten till skolan 😅 Väl hemma sovande barn och nattfodret kördes ut.

Skulle ta en ko som ska kalva också, i spöregn (herregud som det har regnat denna vecka! Säkert upp emot 100mm har det kommit!) Det gick asbra att sortera ut henne från gruppen och vi började gå mot lagårn – då kommer HELA resten av gänget dundrade också…! No! Då har de sprängt tråden och är nu inne på en fålla som inte är hel överallt, så det blev lite panik att laga tråd och se till att de inte stack vidare! Men det gick tack och lov bra, tråden fixad och fick även in dom tillbaka där de ska vara. Dock även kossan som jag skulle hämta och drypande blöt! Så helt förgäves då..

C kom hem torsdagkväll. Å, och med en chokladkaka till frun – ljuvligt bådadera!

Så fredag var vi två som tog omtag att ta in sinkor. Då tog vi även tre till som har tid om ett par veckor så de får komma in och äta bättre mat och ladda upp inför kalvning 😊

Och så blev det helg. Och det är min helg på Borta-gården. Så upp lite tidigare än när man har fem minuter ut till lagårn. Och ett pass på ett par timmar där på morgonen och tillbaka på eftermiddagen för eftermiddagsrutinerna.

Idag har vi söndag och ska föröska hinna med lite av varje mellan ladugårdspassen för imorgon åker C på uppdrag igen!

Men nu ska vi faktiskt ta oss en liten förmiddagsvila – den behövs!

4 reaktioner till “Regnvecka

 1. Oh, vad tråkigt med kon & kalven! Hoppas ni slipper uppleva detta igen!
  Ha en bra höst utan alltför mycket regn!
  Hasse & Annika

  Gilla

 2. Fantastiska händelser o tack för allt du delar med dig. Hejar på er varje dag o hur du hinner med allt det undrar jag men det man vill o älskar går ju så var det för mig oxå när jag var ung. Skickar kramar till er 👍🥰❤️

  Gilla

 3. Gjordes ett kejsarsnitt här, för 8-9 år sedan, av samma anledning. Det funkade bra, men jag behöll inte kon så jag fick aldrig veta om hon kunde bli dräktig igen. Lika tråkigt var gång det går galet, men det är ju som tur är inte särskilt ofta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.