När ska man inse?

Ju fler dagar som går desto svårare blir det att skriva här. Jag har ju haft denna blogg så länge och använt som en dagbok!

Men jag har haft lite trytande inspiration och det dagliga har liksom inte känts jätteintressant att dela med sig av på nått vis.

Jag ska försöka komma in i flytet igen. Just nu är vi både stressade och lite oroliga för framtiden. Bankerna är svåra att få med sig i vår satsning på mjölkproduktion och tiden för beslut börjar närma sig om vi ska hinna få detta att gå i lås detta år, som det måste göra för att försäkringen ska falla ut (efter branden för 1.5 år sedan).

Vi har inte gett upp än men visst börjar vi på allvar att tänka ut en plan B, för den ser inte ut att vara så himla långt borta…

Helt galet, vi känner oss uppgivna, sjukt irriterade, arga och ledsna att det ska vara såhär himla svårt. Vi trodde att vi gick in med sjukt bra förutsättningar! Bygger ENBART för mjölkkorna, så vi har kalvar och ungdjur i nuvarande ladugård, just för att ta vara på ytan vi har och hålla nere byggkostnaden, ett investeringsstöd på tre miljoner plus att vi har en rejäl slant med oss in i bygget från försäkringen men det RÄCKER inte för bankernas säkerhet och allt vad det är.

Så ännu mera eget kapital måste in. Men det stora är väl ändå den svajande lönsamheten, så som det varit i alla år. Statusen måste upp och vi måste få mer betalt för produkten. Punk. För detta är ju någonting som vi alltid kommer att behöva, mejeriprodukter, men även naturvåradare i form av betande djur, kött och tillvaratagande av våra marker.

Land föder stad. Bonden fyller hyllorna i affären. När ska man inse det?

5 reaktioner till “När ska man inse?

 1. Jag har följt din blogg sen ni var med i TV4 unga bönder och för mig är det inspirerande att läsa om ert liv. Jag hoppas innerligt att ni kan få banken med er. Tycker också att det verkar vara så vansinnigt svårt. Byta bank? Fortsätt att kämpa snälla ni. Ni är så viktiga för vårt land. Hoppas innerligt att folk inser det och även bankerna.

  Gilla

 2. Det som är skrämmande i hela den här historien är att om inte ni, med de förutsättningar ni har, kan få lån för investeringar i gården, vem kan då få det?
  Utan investeringar i matproduktion så hamnar vi snart i en situation där ingen mat kan produceras. Hela det gröna näringslivet behöver få högre status och bättre förutsättningar för att kunna utvecklas mot en bättre lönsamhet.
  Hoppas ni trycker upp livsmedelsstrategin i ansiktet på banken, för där framgår det att vi tillsammans ska skapa förutsättningar för en ökad produktion här i Sverige.

  Gilla

 3. Det är så tragiskt!
  Och det är så trist att läsa att det liksom dövar ert framtidshopp och ert enorma driv! Den företagsamheten som ni har och den positiva andan borde väga så mycket mer hos banken. Tänk om dom kunde se hur ni kämpar och vilket jobb ni lägger ner. Hela er själ och lite till. Det borde väga mer i vågskålen!

  Hoppas SÅ ni får lov att börja bygga och att ni åter finner lusten och orken!

  Gilla

 4. Så tråkigt! Jag hoppas att det ordnar sig på något sätt. Utan bönder – ingen matproduktion förutom trädgårdsodling och det försörjer inte ett helt land

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.