Ett beslut är taget.

”Kämpa på!”, det har vi hört länge av er alla och peppade kommentarer från både höger och vänster. Det har vi också sagt till oss själva och det har vi gjort. Det har varit ett ständigt kämpade i snart fem år. Att det är kämpigt det är ingen nyhet. Alla bönder kämpar mer eller mindre. Alla (ja nu vågar jag nästan säga alla) har ett mer eller mindre hårt pressat ekonomiskt läge. Alla har vi olika förutsättningar. Hur mycket djur vi har, anställda, mark och skick på ladugård och maskiner. Vi är en av de som har en lagård som är slut. Där det krånglar mer eller mindre jämt. speciellt vintertid såklart i kylan. Ni som har följt mig under dessa år vet hur mycket vi har kämpat. Att det känns tungt och hopplöst en sväng där under kalla mörka vinterdagar men att hoppet kommer åter med vår och värme.
Men nu har vi kämpat klart. Vi orkar inte mer. Vi har jobbat på snudd in i den där berömda väggen. Det är stopp, kropparna börjar visa signaler på att det gått för långt, hos oss båda.
Vi har varit i ett dilemma ett tag; inte en vinter till i denna lagård. Antingen bygger vi en ny eller så lägger vi ner. Och det beslutet har vi måsta fattat snabbt nu när det blev som det blev, det tog stopp. Vi har tagit fram ritningar och offerter på ett nytt bygge, med en robot. Rena drömmen! Tänk att få ha en fin och hel lagård, som vi varit med och ritat, precis som vi vill ha det! Men.Det är svårt att få ihop en realistisk kalkyl i detta ekonomiska läge. Vi får inte ihop det.

Så det har lutat åt ett håll något mer. Och så fick vi beskedet igår -10 öre till. Det var som ett tecken och beslutet blev lättare att fatta. Vi lägger ner mjölkproduktionen.
Det gör ont samtidigt som att det känns som att en sten fallit från våra axlar och vi kan andas igen. Vi vill ju det här, vi brinner för djuren och för att producera högklassig mjölk. Men man kan inte hålla på med nånting som knappt går ihop och samtidigt som gör att vi jobbar ihjäl oss. Det är inte värt det. Hälsan och familjen går först, så är det bara. För vi är ju faktiskt en familj nu och Lilla P är det dyrbaraste vi har och han går före korna. Innan kunde vi vara ute hela dagen och jobba in på sena kvällen men det går inte nu. Nu har vi världens finaste unge att ta hand om på dagarna. Och i vår lagård krävs det så himla mycket av oss och vi kan inte ge både lagård och Liten 110%, som båda kräver. Det är ganska uppenbart att brassa på på 220% dag ut och dag in ja det funkar inte i längden och det var det som sa stopp nu.
Mitt hjärta blöder samtidigt som lättnaden är stor. Denna känsla är så otroligt konstig att jag inte vet vad jag faktiskt känner. Men det är väl kanske inte så konstigt.

Så är det i alla fall. Och jag kan bara ana hur många gårdar det är nu som har det riktigt jobbigt, där den här 10 öringen kanske är skillnad på liv och död för en gård. Jag är rädd att det är många som stryker med nu. Och att vi är en av dom har jag inte fattat än…

43 reaktioner till “Ett beslut är taget.

 1. Fyfan vad tråkigt! Jag har tänkt på er då jag har åkt förbi i vinter, varit stolt när jag sett er på mjölkpaket och skrattat för mig själv när jag tänkt tillbaka på dagen då kalvarna rymde i Unga bönder. Det kommer ta långt tid för mig att smälta att även ni vart tvungen att bli besegrade av all motgång! Ni har gjort det otroligt bra! Hoppas ni fortsätter med jordbruk i någon form!

  Gilla

 2. Såklart väldigt tråkigt att ni lägger ner men ni har hamnat i en situation där det inte finns så många alternativ och jag respekterar er för att ha tagit detta svåra beslut. Ni har kämpat på bra i många år, nu behöver ni fokusera på er själva och på lille P. Stort lycka till i framtiden!

  Gilla

 3. Hej! Beundrar er som kämpat så länge! Vi har oxå kämpat länge, har en topp mordern ladugårn med robotar men en brand, salmonella och dåligt pris så har de varit kämpigt för oss oxå, har oxå två små att ta hand om i allt detta och visst är familjen de viktigaste! Tråkigt att ni lägger ner men jag förstår er, man orkar inte hur mycket som helst 😔 Önskar er all lycka i framtiden! Många kramar

  Gilla

 4. Såå tråkigt! Sjukt att det ska vara så här i Sverige! Vi borde ha vett att betala mer för att hålla landskapen öppna. Hoppas allt går bra för er i framtiden!

  Gilla

 5. Tråkigt att ni inte kan fortsätta. Det var så härligt att följa er i TV. Trist att ni inte kan få stöd o förutsättningar att fortsätta då ni velat ich gjort det så bra. Lycka till med er nya tillvaro och lilla P! Mvh Ingela i Nacka

  Gilla

 6. Ni har tagit ett mycket klokt beslut!Familjen går först.Tyvärr vill inte Sverige ha några mjölkbönder och det kommer att dröja innan de inser vad man har förlorat. Det är inte säkert att det går att vända utveckligen då.Lycka till!

  Gilla

 7. Ååå….så tråkigt att läsa. Mitt hjärta blöder för alla er mjölkbönder som har det tufft eller tvingas sluta med det ni egentligen vill göra. Ta hand om er och lycka till i framtiden!

  Gilla

 8. Känner verkligen med er!! Vi gjorde oss av med våra får och köttdjursbesättningen i höstas. Ingen kan förstå som inte varit med om ett sådant beslut och genomförande!! Kramar till er och Lycka till!

  Gilla

 9. Har länge sagt att alla svenska bondgårdar borde få vara det företag som inte hade behövt betala skatt! Det hade lett till större vinst, lägre krav på att hela tiden öka djur besättning = bättre liv för bönder och djur = fler bönder = enklare att köpa närproducerad mat och kanske fler hade kunnat satsa eko!

  Gilla

 10. Visst är det sorgligt att vi är inne på 2000 talet och att mjölkbönder hållet på att utrotas! Jo utrotas! Det är vad som händer! Vi tog beslutet i augusti, att sista september 2015 levereras sista mjölken från vår gård.Tyvärr så är både Arla och Skåne mejeri ute efter stora mjölkproducerande fabriker och gärna eko! Skiter fullständigt i oss små producenter- de ska bort! Detta kommer resultera i att hagmarker kommer att växa igen. För fabrikerna kommer att få dispenser(troligtvis) för att inte behöva släppa ut djuren p g a brist på hagar, möjligtvis att de kommer att ha rasthage! Och att vi bönder ska äga Arla och kunna vara med å styra är bara bluff å båg!Jag stödjer i och med detta bönderna som fortfarande levererar till Arla genom att köpa arlas mjölk och ost!

  Gilla

 11. Ja vi ska stödja våra svenska mjölkbönder.. Men blir svårt, när osten från arla, blir gjord av tysk mjöl.. Hur dumt ör inte det. Inte ens de svenska bönderna är representerade i Allas produkter… 😟

  Gilla

 12. Arla lurar oss kunder med att använda mjölk från Tyskland i tex Atlas ost. Vad används den svenska mjölken till egentligen.. Någon som vet det. Man vill stödja Er bönder. Men blir grundlurade, när inte ni representanter de svenska produkterna…

  Gilla

 13. Ja Arla blandar hejvilt och man har som konsument ingen aning om innehållet. Men du ska titta efter DEN RÖDA ARLAKON! Då är innehållet garanterat svenskt! Men den finns ju som sagt inte på allt, särskillt inte osten. Vi levererar ju till Norrmejerier och där är ALLA produkter garanterat svenskt, och norrländskt!

  Gilla

 14. Hej paulina. Nu har jag läst ditt inlägg 2 gånger, 2 artiklar som finns att hitta på den lokala tidningens hemsida, men jag förstår fortfarande inte. Fast jag ändå förstår. Ändock förblir det ofattbart. Vet inte om du fått mina mess.och vet int heller va ja ska säga, men vill du så ring. 0738290155 KRAM 💕

  Gilla

 15. Tack för att du delar med dig av detta och förklarar vad som händer. Jag önskar att fler förstår och kan hjälpa till att påverka er och andra livsmedelsproducenters och landsbygdsutvecklares villkor och förutsättningar så att det här inte behöver hända igen och igen. Jag är så ledsen för er skull och har stor respekt för ert beslut. Ni har kämpat bra och gjort allt ni kan!

  Gilla

 16. Blir så jäkla förbannad när jag läser det här, vart är vårt land på väg? Bönderna är landets stöttepelare och försörjare, varför gör vi inte mer för att ta hand om bönderna och därmed vårt land? Vad är priset värt när djuren försvinner, gårdar läggs ner och bönderna först får slita ut sina kroppar för att försöka få allt att gå ihop och sedan sina hjärtan när de inser att det inte går längre. Ni är fantastiska, synd att alltför många har alltför lite insikt i böndernas betydelse för samhället och vilket fantastiskt jobb de gör. Kram på er!

  Gilla

 17. Jag hade gärna bet mer för mejeriprodukter om det räddade gårdarna.Kan inte fatta hur f*n Ica tänker som köper in Ica produkterna från Schweiz föresten inte hur folk tänker heller som köper en färsk varo produkt som transporterats över halva jorden när vi har egen runt hörnet, eller ja hade runt hörnet.Synd att inte alla tänker till innan det är försent.Kram till er

  Gilla

 18. Det gör ont inombords när jag läser vad du skriver. Det är fruktansvärt att behöva ge upp något man verkligen vill och brinner för. Samtidigt säger jag som många andra, familjen och er hälsa går före. Jag är själv uppväxt på en mjölkgård och förstår precis glädjen och fördelarna med gårdslivet. Samtidigt vet jag mycket väl om hur tufft det är, inte minst nu. Föräldrarna la ner mjölkproduktionen för snart 15 år sen, ett rätt klokt beslut med tanke på dagens priser. Jag hoppas att det löser sig för er och jag kommer fortsätta följa er resa.

  Gilla

 19. Så tråkigt att höra, men troligtvis väldigt klok. Hoppas din fina energi & kämparglöd kommer i uttryck på något annat kreativt vis! Stort lycka till till Dig & din fina familj

  Gilla

 20. Sånt här gör mig så frustrerad att läsa. Läste om er i Expressen. 3-4 kr får ni alltså. I butiken kostar en liter en tia. Vart går resten? Vem berikar sig på er bekostnad? 7 kr borde ni ha. Kan ni inte hålla ut till april, Norrmejerier påstår ju att de ska höja en krona? Det känns som att Sverige nedmonteras bit för bit. Men ni är Sveriges framtid. Ni behövs!!!

  Gilla

 21. Det är tråkigt att se hur företagare som ni bönder är behandlas. Jag handlar alltid Norrmejeriers produkter och skulle önska att ledningen delar med sig av vinsten till er som gör jobbet. Kanske dags för gårdsmejerier eller liknande för de konsumenter som vill ha kvalitet.Lycka till i framtiden fast jag hoppas att det löser sig så ni kan fortsätta med den underbara livsstil som vi fick ta del av via tv.

  Gilla

 22. Min familj drev ett mindre jordbruk från 30-talet fram tills vi gick med i EU. Då gick det inte längre. Den summa vi fick på mitten av 80-talet för mjölken är samma som ni får nu. 30 år senare. Det är absurt. Hur många procent har inte alla omkostnader runtomkring stigit? Då tog Arla ca 4.50 per liter i affär, vi fick hälften. Idag tar de 11-12 kr litern och betalar inte bönderna mer. Vad hände?

  Gilla

 23. Jag blir så ledsen när jag läser detta… Jag är uppvuxen på en mjölkgård och jag fullkomligt älskade det. Det var något som både jag och min bror kände att vi ville ta över i framtiden. Men så var min pappa tvungen att lägga ner. Det gick inte att få ihop det med familj och två barn. Så sorgligt…

  Gilla

 24. Nej, så tråkigt! Men samtidigt gratulerar jag er till beslutet, det måste ha varit en krokig tuff väg fram till den dagen! Ni har verkligen kämpat på och gjort en enorm insats för er familj, för Nordingrå, Höga kusten och Sverige!!! Klumpen i halsen finns där när jag tänker på kossorna, landskapet och vad ni måste gå igenom…Jag önskar er allt gott för framtiden och ett stort varmt Lycka till!!

  Gilla

 25. Så himla tråkigt att mjölkbönder inte får bättre betalt. Närproducerat är ju väldigt viktigt. Behåll en ko till er själva iaf så slipper ni sponsra arla eller importerad mjölk o mejeri

  Gilla

 26. Erat beslut visar att ni är duktiga ansvarsfulla företagare som landsbygden behöver. Jag hoppas Ni använder den här erfarenheten på ett positivt sätt i fram tiden. Ta en paus och reflektera och bearbeta de erfarenheter ni har vunnit och använd det i utvecklingen av nya verksamheter för Ni har framtiden framför er. Lycka till och tappa inte sugen. 💐 👍

  Gilla

 27. Kan ni inte få hjälp av arbetsförmedlingen med några praktikanter som hjälper er på gården och samtidigt lär sig och får med sig viktiga erfarenheter?

  Gilla

 28. Beklagar. Lycka till med familjen. Störst av allt är kärleken. Låter som en klyscha men det är inte värt att jobba ihjäl sig eller äktenskap. <3

  Gilla

 29. Ni har varigt otroligt starka och jag är imponerad av ert arbete. Jag är så himla besviken på landet som inte klarar av att det kan höjjas pris för våra egna bönders mjölk.. när man ta mig faan kan höja på annat å folk gladeligen betalar så som alkohol, cigg, snus, läsk och allt annat skit.Här i Östersund har det inte varigt så lätt att handla Norrland mejeriets mjölk, så tyvärr har jag inte kunnat hjälpa till att bidra. dock så köper jag av den närproducerade mjölken från mejeriet utanför stan och gladeligen betalar jag det priset och vet att dom kommer finnas kvar på det viset.Att inte alla bönder kan göra så det förstår jag men att bilda en sådan verksamhet flera tillsammans det önskar jag fler hade kunnat.Jag vill önska er lyckatill som kött bönder istället och hoppas ni kan överleva på den marknaden så inte fler hinder kommer i eran väg. Mvh en trogen bloggläsare Carina

  Gilla

 30. Jag blir arg och ledsen att det ska vara så här i vårat fina land. Att 10öre kan göra så stor skillnad. Vad vill igentligen vi svenskar? Vill vi att vårat land, vår landsbygd, våra bönder ska försvinna? HUR många människor vill jobba som mjölkbonde? VARFÖR kan inte de som vill få möjligheten till det? Varför ska allt bara bero på pengar? Jo…jag förstår pengar måste man ha. OCH alla vill tjäna pengar….mycket pengar och ännu mera pengar. Därför kommer vi att få importera mat från andra länder ….som vi kan läsa om dagligen i media att det fuskas hit och dit. Grunden till det är ju PENGAR. VARFÖR kan vi inte svenskar köpa den lokala produktionen av mat? OK den är lite dyrare – men det måste kosta när vi vill ha saker kvar. Tänk om – köp inte då istället allt annat som inte behövs. Då klara vi oss. Vi behöver inte ha allt men vi behöver ha vårat land, landsbygd och våra bönder. Jag köper mjölk från sju gårdar – nära gårdar till mig och ska i dagarna ta kontakt med bonden om att jag vill bli köttkund hos honom. Det kostar lite men det är kvalitet. Är otroligt ledsen att beslutet för er blev detta – men allt har ett pris och det går ju inte att jobba ihjäl sig. Kram på er ni gör ett fantastiskt jobb.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.