Att göra sin egen ost!

Äntligen har jag gjort något som jag velat göra läänge.

Ni vet det här med tid och prioritering och sånt..

Jag har haft tillgång till färsk mjölk i precis hela mitt liv men jag har aldrig någonsin provat att göra ost. Omständigt, tidskrävande och allmänt krångligt känns det som.

Men nu. Tack vare min arbetsgivare på Borta-gården så har dagen nu äntligen kommit! Detta är hur enkelt som helst! Man behöver tydligen inte hålla på i timmar och dagar, man kan ju göra världens enklaste färskost!

Så idag tog jag med mig några extra liter hem och satte stora grytan på spisen.

Självklart med hjälpande barnhänder!

Mjölken kokas upp och då tillsätts två citroner. Syran gör att mjölken ”skär” sig och det blir klumpar i mjölken.

Dessa plockar man upp med en sil och vips så har en ystning skett! Vasslen är kvar i kastrullen och ostmassan i silen.

Tillsätter salt och sedan virar in i en kökshandduk och pressar vätskan/vasslen ur ostmassaklumpen . Sedan får den stå med lite tyngd på sig ett tag. Ett par timmar fick den stå hos mig.

Och där har du då färdig färskost! Eller paneer som det också kallas. Inte krångligare än så! Att skära upp och steka på blev hur gott som helst! Lite mera salt har jag kunnat tillsatta men jag är supernöjd för att vara första gången!

Så dagens middag blev morotsbiffar där jag även smulade lite av osten i smeten och med egen stekt ost till! Det är ju inte riktigt min mjölk men jag tackar mina KO-llegor på Borta-gården för finfin mjölk!

Roligt att äntligen ha provat detta. Sen finns det ju flera sätt att göra ost på och tusen olika ostar men det går ju även att göra det såhär enkelt. Att inte alls krångla till det om man är lite otålig och vill mycket men har lite tid.

Jag är såld!

Nu önskar jag trevlig kväll!

 

3 reaktioner till “Att göra sin egen ost!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.