Dynga och kretslopp

Febern är puts väck. En riktig kortis alltså, så skönt! Men en vabdag idag, såklart.

Pappan har också varit på hemmaplan och det har varit dyngkörning för hela slanten. Ladugården är tömd på djupströbädden, som vi ju gör varje år när ladugården står tom. Så man får börja på ny kula till hösten när djuren ska in igen.

Denna gång blev det ju lite annorlunda då det lokala byggföretaget var här en dag med grävare och grävde ut allt och la i en stor hög på planen bara. Detta för att kunna börja riva ordentligt.

En stor tippvagn är lånad och högen kördes nu bort idag, inklusive gödselplattan som han börjat tömma. Dit vi skrapar all dynga som blir i gången framför foderbordet varje eller varannan dag under innesäsongen.

Gödseln brinner. Det heter så denna process. Halm eller strö av något slag innehåller cellulosa. Cellulosan bryts ned av svampar och bakterier som finns i den färska dyngan och då utvecklas värme. Därav att man säger att den ”brinner”.

Detta körs nu ut på åkern i högar, som sedan ska spridas ut och plöjas ner i marken. Det naturliga kretsloppet. Vi skördar gräset som kossorna äter och avfallet från det (bajset) återförs till marken som näring för att ge tillbaka det som gått förlorat.

Vi delade lite på vabben och jag åkte på eftermiddagen och gjorde lagårn på Borta-gården.

Nu är det kväller. Barnen sover och jag tänkte göra mig ett träningspass, och en dusch väntar senare. Imorgon har vi ett spännande möte som jag hoppas att jag snart kan berätta mer om!

Trevlig kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.