Titta hit alla koälskare! Tävling!

Titta hit alla ko-älskare!

Detta är ett samarbete tillsammans med Hushållningssällskapet i Västernorrland.

En fantastisk bokserie som ringar in det mesta i kunskap när det gäller kor.

”En ko står ju bara och tuggar och glor” som Kråkan i Mamma Mu säger. Men en ko är mer komplex än så. Hon sänder hela tiden ut signaler om hur hon mår och känner. En djurägare eller djurskötares jobb är ju hela tiden se till att hon mår bra. Att kunna läsa en kos signaler är hela grunder till en god djurhälsa. Allt ifrån kroppshållning, juver- och klövhälsa och hur kossan bor och har det i ladugården är alla viktiga delar att ha koll på.Dessa böcker är skrivna av den Nederländske veterinär och lantbrukaren Jan Hulsen och är sedan översatta till svenska av Hushållningssällskapet här i Västernorrland av personer, rådgivare och veterinär som vi känner till väl!

Även om du är en rutinerad gårdsägare så kan dessa böcker ge nånting. Alltid kan de ge något tips eller få upp ögonen för något som man blivit hemmablind på. Har du anställda kanske det kan vara en fin idé att ha någon bok liggandes i personalrummet som kan läsas vid tillfälle och snappa upp både det ena och det andra. Och är du själv anställd och är intresserad av lite extra kunskap och råd kan du kanske fråga din chef om det kan vara av intresse att köpa in till gården. Eller köpa in själv av rent intresse såklart!

Här har ni alla böcker i serien. Nio stycken med olika inriktningar.

Och det roliga i detta är att vi ska ha en TÄVLING där vinnaren får välja en valfri bok ur denna serie!

 

Det du behöver göra för att vara med är att skriva i en kommentar vilken bok du skulle välja om du vann! Sedan är det bara att vänta och se om turen hamnar just hos dig. Tipsa gärna dina vänner eller kollegor också!

För att dubbla chansen så kan ni även tävla inne på min instagram @mittlivsombonde

Tävlingen avslutas om en vecka den 20 februari.

Till alla er följare har jag även en rabattkod på 20% som ni kan använda vid köp av böckerna. Det finns även en bok om Hästsignaler och om Fårsignaler. Använd mittlivsombonde i kassan! 

HÄR kommer ni in på hemsidan där ni kan läsa om och beställa böckerna.

 

Kanske finns det något visst område som är mer intressant för just dig? Kanske har man problem med olika foderrelaterade saker i besättningen? Man vill förstå förloppet bättre genom alla magar, eller kunna bedöma hur gödseln ser ut. Eller att ge sinkorna den bästa tiden för att ge de det bästa förutsättningarna för en bra kommande laktation. Du går kanske i byggtankar och behöver lite input från kons behov och inte bara från en byggsäljare.

Alla dessa böcker är otroligt välskrivna och genomtänkta. Lätt att läsa och mycket bilder! Praktiska tips och frågeställningar. Rekommenderas starkt till alla som håller på med kor! 

———————————————————————–

Här nedan kommer jag lite smått att presentera varje bok. Vill man inte läsa igenom hela här så har ni allt ni behöver här ovan för tävling och så. Annars kan man ju också läsa om varje bok på hemsidan. Där kan ni även läsa om Häst- och Fårboken då jag inte har de här hemma och det inte riktigt är djur jag kan uttala mig om!

 

Först ut är Kosiganler. Denna bok ringar in väldigt mycket. Hur du medvetet observerar dina djur. Både individuellt och i grupp. Målet är att förebygga sjukdommar, förbättra välbefinnandet och optimera produktionen. 

Det är mycket bilder. Det är det genomgående i alla böcker. Så bra och tydligt. 

”Att inte veta kan hända vem som helst,

men det är dumt att inte se.”

/En bonde

 

Kosignaler Handbok – Är full med checklistor, instruktioner och information att lätt använda som handbok i det dagliga arbetet. Listorna kan användas som stöd i det praktiska arbetet och som diskussionsunderlag med kollegor och medarbetare. Otroligt överskådligt och bra!

Juversignaler – En enkel genomgång av juvrets uppbyggnad, före och efter mjölkning, dagliga rutiner, rutiner för det långsiktiga loppet och problemlösning. Konkreta tips och flödesscheman för problemlösning.

Klövsignaler – En enkel genomgång av klövens uppbyggnad. Det förebyggande arbetet. En förklaring av de vanligaste klövproblemen. Hur man kan åtgärda problem och behandla. Allt med bilder och bra förklaringar.

”God klövhälsa lönar sig alltid.

Den ger friska djur, hög produktion och arbetsglädje.”

 

Utfodringssignaler – Mag- och tarmkanalens anatomi, våmfunktion, optimalt ätande, foderstatsberäkning, bedömningslista gödsel, utfodringsrelaterade problem.

”Du utfodrar med dina ögon”

Sinkosignaler – Praktiska råd och fakta om den viktigaste perioden under kons laktationscykel, sinperioden. Denna grupp kor kräver stor uppmärksamhet och arbetsuppgifter som ska sätta en bra grund för hälsa, välbefinnande hos både kor och djurskötare under den kommande laktationen. 

Ungdjursignaler – Grunderna för en lyckad uppfödning. Många kloka tips som kan förbättra uppfödningen av kalvar och kvigor. Målsättningen är att få kvigor att bli starka och produktiva mjölkkor! Kalvhälsa, tillväxt och hullbedömning, att få kvigan dräktig.

Dina ungdjur är företagets framtid! 

Fertilitetssignaler – Fertilitetssignaler tydliggör behovet av att arbeta med fertilitet under hela kons liv. Goda fertilitetsresultat förutsätter bra rutiner och kontinuerlig uppföljning. Innehåller praktisk information och tips som kan användas på varje mjölkgård. Den innehåller handfasta instruktioner för tex insemination och kalvningshjälp. Återhämtning efter kalvning, att observera brunt, att blir och förbli dräktig.

Att bygga för mjölkkon – Stallutformningens fyra hörnstenar, bygg ett system inte bara ett stall.Perspektiv – kon. Utrymme, klimat, ljus, liggbås. Även några skisser med förslag på planlösningar.

 

 

Jag hoppas att ni hittar någon av böckerna som kan vara av intresse för just er! 

Det går även att köpa alla  9 böcker i serien som ett bokpaket vilket man då spara en liten slant på, plus då 20% med koden mittlivsombonde såklart!

 

22 reaktioner till “Titta hit alla koälskare! Tävling!

 1. Hej! Jag skulle gärna vela vinna boken kosignaler, en handbok. Det hade varit en fin present åt syrran som är mjölkbonde😊

  Gilla

 2. Ja vilken bok som helst är ju av intresse, men kanske fertilitetsboken skulle vara val nr 1. Skulle passa perfekt i fikarummet så även våra anställda kan förkovra sig.

  Gilla

 3. Jag skulle vilja ha alla! Men om jag måste välja bara en så måste jag nog välja fertilitetssignaler. Då jag har varit mammaledig en del så har jag lite svårare att pricka rätt tidpunkt för seminering. Skulle behöva fräscha upp minnet 😁

  Gilla

 4. Är ganska ny inom kobranchen så hade vore toppen å få en bok å läsa å lära sej mer! 🐄
  Har ja turen å vinna vill jag gärna ha boken kosignaler! 🤗

  Gilla

 5. Har jag turen på min sida vill jag vinna boken om Utfodringssignaler, där kan jag nog lära mig mycket!
  Tack för en givande och inspirerande blogg!!!

  Gilla

 6. Fertilitetssignsler ser jätteintressant ut! Den skulle jag vilja vinna till oss på Strandbergs Lantbruk 😍😍

  Gilla

 7. Jag skulle gärna vilja vinna kosignaler handboken. Vi håller på och förändra våra rutiner på jobbet och jag tror att denna skulle vara till mycket hjälp!

  Gilla

 8. Vilka fina innehållsrika böcker!
  Om jag vinner vill jag gärna ha kosignaler 🙄
  Hoppas på tur 👍

  👋Susanne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.