Vart ska lagårn stå??!

Vår plan med att riva gamla lon var att dels få bort den gamla byggnaden som börjar få lite större renoveringsbehov. Stora kostnader till ingen nytta riktigt. Vi använder inte denna byggnad till nått alls egentligen, förutom att föra grejer i och så hönsen (som tyvärr inte är kvar nu) men det känns lite lyxigt att ha denna stora kvadrat byggnad till ett gäng höns!

Visst känns det tråkigt och lite ”fel” att riva denna gamla, gamla byggnad. Tänk hantverket! Dessa enorma stockar som sitter fast som gjutet, historien, djuren, arbetet som gått igenom denna lagård. Men allt har sin tid och tråkigt nog så har vi ingen användning av den.

Och tanken är också att vi kommer att bygga den nya mjölkladugården här, där den står. Angränsande till den befintliga lagårn. För vi kommer att ha ungdjur och sinkor i lagårn vi har nu så det ska kunna vara smidigt att flytta djur mellan nya och gamla lagårn.

MEN, vi har kommit på ett annat alternativ. Att bygga på lägdan framför huset. En av orsakerna är markarbetet. Det kommer krävas rejält med fyllmaterial och jobb med utjämning där gammlon har stått, till skillnad på den nästan helt plana ytan på lägdan. En till orsak är att den då kommer ganska nära vägen så kan tankbil, bulkbil osv lätt svänga in från stora vägen och aldrig behöver åka in på gården. Med tanke på ett gäng barn så känns det som en trygghet. OCH så kommer vi få sjöutsikt från huset! Lon har stått så dumt till har man tyckt i alla år, skymmer precis den härliga vyn och nu när den faktiskt kommer att försvinna så smäller vi upp ännu en bjässe som kommer skymma ännu mer.

Nackdelen är ju avståndet till andra lagårn. Ska man flytta en sinko måste man ta traktor. Det finns tydligen som en-ko-box man bär på lastaren man kanske då kan använda sig av. En till nackdel är att det blir längre till gödselbrunnen.

Så istället för att den nya ska bli enligt denna bild, ganska nära den befintliga så är en tanke att bygga där det är markerat rött.

Så jag slänger frågan till er med erfarenhet! Är det dumt att bygga en bit från befintlig lagård? Ni som har så och flyttar djur emellan (avvanda kalvar ska flyttas över, kvigor som ska semineras ska få vara i nya men sedan tillbaka igen dräktighetsperioden och sinkor då) hur tycker ni att det funkar? Är det bökigt? Det blir en robot till att börja med men förberett för att kunna sätta in två i framtiden så det handlar om en besättning på 55-65 kor typ.

Vi ska räkna mer på hur mycket det gör i kostnad för markarbete också. Vi måste hålla i all kostnader får att få en kalkyl som går ihop men vi vill samtidigt inte vara dumsnål och bygga in oss i nått som vi kommer få sota för i efterhand.

Så dela gärna med er av era tankar! All input är bra!

3 reaktioner till “Vart ska lagårn stå??!

 1. Vi kör med djurkärra mellan lagårdarna, funkar för det mesta bra! Men man måste ju vara två då.. Vi har även en liten kalvtaxi som vi kör småkalvar i. Logistik med foder o gödselklrning är viktigt att tänka på så de inte korsar varandra. Ska bli spännande att följa!!

  Gilla

 2. Intressant fråga, jag tänker spontant att man inte skall bygga för nära bostadshuset. Gården kommer att växa och det ger tyngre transporter. När man är på stora mjölkgårdar så känns det ofta som man måste vara på sin vakt eftersom det är så många fordon i rörelse ibland. Tänk också på vindriktningen, bra om flugor och lukt blåser bort från bostadshuset. Bra även om man har en ”smutsig del” där det finns gödsel och liknande och en väg ut till åkrarna. ”Ren del” där mjölken hämtas och man hanterar foder. Tänk även på smittskyddet, var skall slaktbilen komma och hämta? Vart skall kadaverbilen hämta? Efter att bara sett din karta tycker jag båda alternativen är för nära huset, det går inte att bygga vid den gula texten där det står
  ”Befintligt stall”?

  Gilla

  1. Jag förstår hur du tänker med för nära huset, men just detta alternativ att bygga framför gör att det inte behöver åka några tunga fordon över gårdsplan osv, då alla vägar ligger runt om, därav denna tanke.
   Och att få en ren väg för tank- och foderbil är en stor fördel här.
   Bakom befintligt stall, är just nu balplan och där är det ett sjukt fall då denna plan är gjord av enorma mängder fyll efter ett vägbygge. Med lagårn här så måste det till ett helt nytt foderhanteringsställe. Men det kan ju vara värt att klura lite på..
   Tack för input!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.