Det här med skörd.

Ja vi hade ju tänkt skörda i veckan. C hade planerade hemmadagar och maskiner var bokade. Men det blev inte riktig som tänkt med en maskin och så detta ostadiga väder med typ en skur varje dag gör att vi skjuter upp det en vecka till.

Det här med skörd är en hel vetenskap i sig. Att slå ”i rätt tid” är superviktigt för bla mjölkbönder. För att gräset ska ha så bra värden som möjligt. Energi och proteinet i gräset vill man åt. Får man ett riktigt bra grovfoder (gräs) så behövs mindre och billigare kraftfoder för att de mjölkar bra och energiförsörjer sig så bra på ensilaget. Mjölkbönderna här i kring har tagit sitt foder nu. När timotejen gått helt i ax (som det gjort nu) så sjunker värdena för varje dag som går. Men för oss med dikor så ska det inte vara toppkvalitet för det blir de bara feta av! Vi var lite för mycket i mjölkproduktion-tankar första året och tyckte att vi väntade läänge efter att det gått i ax men djuren blev feta! Lite jobbigt är det ju att se den fina gröna vallen bara ”förväxa” men så är det, man måste anpassa till vad man har såklart!

Jag brukar jämföra mjölkkor och dikor (som vi har nu) som att mjölkkor är elitidrottare. De gör av med så mycket energi att de måste äta mycket och näringsrikt för att energiförsörja sig och orka producera. En diko däremot är som en soffpotatis, äter de för mycket av det goda så läggs det bara på midjan! Typ! Enkelt förklarat.

Nog hade vi velat skörda nu men det är ju inte hela världens att vi måste skjuta fram det lite. Djuren kommer bli mätta ändå! Och regnet är ju såå välkommet till den torra marken. Men en förhoppning är ju att det blir lite luckor i de molnen nästa vecka så vi hinner slå ner vårt gräs!

Sådden ser ju i alla fall fin ut där bakom Hedvig blommorna. Och allt regn som kommer än så länge bara bra!

Och så ligger det ju nånting i uttrycket ”en bonde blir aldrig nöjd”. Kanske för att man är så beroende av vädret? Det går ju inte att styra så man får det där lagom regn, lagom varmt och uppehåll när man ska skörda, regn på återväxten men inte för blött på hösten och allt helst på rätt tidpunkt för just en själv. Det är svårt för vädergudarna att pricka in!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.