Att planera Den perfekta lagårn… Hjälp oss!

Vi håller ju på att rita på vår kommande mjölkladugård. Vi vet inte än om det blir snart eller om det är flera år bort – men att den blir av är ett faktum! (Vi jobbar mot det i fall!)

Det är ju världens dröm att få rita upp sin egen lagårn, från början. Precis som man vill ha det! Vilken grej!

Men!

Alltså att sitta med ett blankt papper och ha chansen att ”göra rätt” är ju det svåraste någonsin! Alla beslut! Från stort till smått gör ju att beslutsångesten bara växer från dag till dag, typ! Själva utformningen finlirar vi på nu och har ganska klart för oss hur vi vill ha. Med gångar, foderbort och robotplacering osv.

Såhär kan en myskväll se ut med min man! Kokböcker, kladdiga ritningar och lite gott att dricka. Diskutera det vi båda brinner för tillsammans är så himla kul!

Nu är det massor av andra saker som ska bestämmas också. Och jag tänkte att jag tar lite hjälp av er som kikar in här och är mjölkbönder! Jag kommer framöver att fråga om lite olika saker, vad det finns för alternativ helt enkelt. Vad ni har och rekommenderar.

För det här med att göra ”rätt” det går ju nästan inte. Det finns så himla många sätt att göra på. Det finns olika typer av ladugårdar med olika system och frågar man ägarna kan de vara lika nöjda med just sitt. Så mycket är det ju också vad man själv gillar och utgår ifrån.

Men det allra, allra viktigaste är ju att korna ska trivas. Det är ju deras hem och arbetsplats. Det är dom som ska betala för hela bygget så att säga så att dom trivs och mår bra är ju A och O!

Vi tänker – enkelt. Öppna ytor, raka gångar, fri trafik och så koanpassat som möjligt. Kor gillar inte vinklar, nivåskillnader och trånga utrymmen. Så tänker vi när det gäller själva utformningen.

Och nu! Min första fråga gäller BÅSAVSKILJARE!

Jag är lite inne på Lelys med bara som en båge som styr in kon rätt men är sedan helt fri när hon ligger. Är det någon som har den och kan säga hur den funkar? Lägger de sig snett? För långt fram? Eller är den så smidig som den ser ut? Vad har ni andra som ni gillar? Någon med erfarenhet av en variant med böjbara bågar tex?

Kom jättegärna med tips!

2 reaktioner till “Att planera Den perfekta lagårn… Hjälp oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.