Skördetid delux och årets tröskning!

Skördetid delux denna vecka!

Som sagt så har vi tagit vår sista skörd. Det gav sådär. Eftersom att vi tog en andra skörd på en del för ett par veckor sedan så blev det skördat en tredje gång nu. Och de bitarna gav på de flesta ställen bättre utdelning än det som fått stå och växa sedan första skörden. Det kapades och fick näring och regn på sig så det kom igång fint! Till skillnad på det som stått och nästan stannat av av torkan som varit.

Dagen efter vår skörd var det skördedagar på Borta-gården. Där har de ett annat skördesystem och hackar gräset som fylls i vagnar ute på åker som sedan körs hem och packas i en enda stor gräslimpa. Vi är flera som sitter och kör vagnarna emellan. Alla är ihopkopplade i konferense-samtal så vi sitter i varsin traktor men pratar med varandra hela tiden. Det är ett härligt gäng och rolig tid! Lite senare kvällar för mig har det då blivit dessa dagar och med skörd och logistik hemmavid också så har svärmor ställt upp och varit till stor hjälp dessa dagar med att hämta på förskolan och kunnat fixa middag och så.

Och när det ändå är full fart så blev det tröskning också!

Vi sådde 13ha korn på nytillkomna bitar i våras. En förhoppning om att kunna blanda i eget spannmål i foderstaten till mjölkkorna men även ta reda på halmen som blir då det går åt en del av det.

Det har ju inte varit det mest gynnsamma spannmålsåret. Kall start och sedan torkan så någon jätteskörd väntade vi oss inte, men det blev ändå i minsta laget… Tråkigt men så är det.

Halmen skippar vi helt. Det är inte värt att skrapa ihop det lilla som blev kvar efter att tröskan dundrat fram.

Vi gjorde i ordning en tippficka, där vagnen kan tippa efter att ha hämtat av tröskan på åkern.

Och sedan hyra av en stor hjullastare som vi sedan skopar i krossen. Där krossas kärnorna, syras och packas direkt i en korv. Där blir det ensilerat och kan tas direkt att utfodra med!

Efter tolv var klockan igårkväll när det var klart. Och idag åker C och balar borta. Jag och tjejerna har hemmadag. Pontus är ju på skolan några timmar. Så vi ska greja här hemma. Kanske komma ikapp lite med hus och hem som blivit en aning försummat då vi knappt varit inne och hemma känns det som och så lite gårdsgrejande såklart.

En reaktion till “Skördetid delux och årets tröskning!

  1. Haha! Jag läste att BUS och hem blivit försummat. Ja det där med bus med barnen blir det inte mycket av när det blir långa jobbdagar tänkte jag. Sen insåg jag att det stod HUS och hem… Lite mer logiskt att ta itu med hus än med bus, men inte lika kul 🙂
    .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.