Ströbås!

Igår gjorde vi något nytt som kommer att börja ingå i en rutin på gården från och med nu. Blanda strö!

Mixervagnen har vi tagit ur dess långa dvala på drygt fem år. Funkar fint!

Alltså. Vi har valt att ha djupströbås som det kan kallas. Inte uppgjutna bås med tjocka madrasser som kostar skjortan utan vi har sett och hört att fastnat för att ha bäddar med fluffigt strö. Korna är tunga och de får på det här viset en mjuk bädd och inget som sliter och trycker på hasorna, de har lätt att kliva upp med bra grepp och ger en komfort som gör att kon VILL gå och lägga sig. Det är när hon ligger ner och idisslar som hon producerar mjölk. Så antigen ska en ko stå och äta vid foderbordet, mjölka eller ligga ner i ett bås.

Så, i mixervagnen lägger vi då ner halm, kalk och vatten och kör det så det finhackas och blir till ett bra material. Kalken för att hålla ett bra ph-värde som gör att bakterier inte ska frodas och vatten för att binda ihop det hela till en bra massa och inte bli en torr fluffig halm som åker all världens väg!

Så fyller vi en ströskopa, japp införskaffad för ändamålet och till andra ladugården där vi strör med löst spån. Inte så stor men mina får väl fylla flera gånger helt enkelt! Annars kostar ju såna här hiskeligt många pengar…!

Men den verkar fungera fint!

Vi hyrde en padda för att packa ihop det första lagret men det gick inte alls att köra med den! C gjorde en egen variant vält som såklart Pontus tog på sig att köra! Lite för lätt men alltid nått!

Och äntligen är det då dags att sätta upp inredningen! Eftersom att en bädd ska göras har vi väntat med just detta moment just för att de inte ska vara i vägen.

Svärfar Hans är här några dagar och han hjälper till på dagarna! Så himla tacksamt.

Ett gäng barn vill ju också hjälpa till i vanlig ordning.

Viktigt att provtesta mjukheten för korna och den säger Vera är godkänd!

Hon var även med och gjorde lagårn idag!
Snicksnack med tjurarna.

Så, en första störning är gjord i vår nya ladugård! Båsen skruvas upp i detta nu och imorgon tar vi tag i nackbommarna. Visar igen när allt är på plats!

2 reaktioner till “Ströbås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.