Att lägga limpa!

Det finns flera olika sätt att lagra och förvara ensilage på. Vi har i alla tider har balar. Det har varit som ett självklart val för vår gård och relativt små skiften vi har.

Vi hade tänkt att nu när vi har mjölk igen ska äten foderkedjan se annorlunda ut, men det tar vi nästa år. Vi kör på balar ett år till, det är nog med ny produktion för i år 😅

MEN.

Så såg vi årets plastpriser och gjorde ett snabbt beslut – vi kör i år!

Vi ska göra limpor istället. Mindre plastkostnad och ett fint snittat, lättare att mixa, foder.

Slåtterekipaget skulle vi införskaffa ändå och det är ju detsamma oavsett vilken lagringsmodell man har och istället för att hyra in ett balningsekipage så hyr vi in (från samma kollega) en snittvagn. Så skälva skördekostnaden blir kanske inte så stor skillnad men plastkostnanden! Plus det smidiga och otroligt sköna är att när man är klar med skörden är ALLT gräs HEMMA direkt! Inga balar att måsta åka och hämta hem/ställa åt sidan i panik för att vilja få ut gödning/skit så snabbt som möjligt. Bara en sån sak! 🙌

Men nu till limpan. Man slår alltså gräset med en slåttermaskin när man tycker att det är dags, som vanligt. Sedan kan man köra med hack eller snittvagn. Snittvagn kräver mindre folk men tar lite längre tid mot att hacka.

Snittvagnen plockar upp grässträngarna som snittar sönder gräset genom knivar, fint snittat blir det! 🤗

Den fulla vagnen körs hem och tippas ut på en tjock plast som lagts ut på plan backe, vi har kört på ett lager stenmjöl i botten.

Där är en hjullastare som styr ut och fördelar lasset jämt och fint och så PACKA-PACKA-PACKA! Köra fram och tillbaka, fram och tillbaka oändligt många gånger! 🙃 Detta är så otroligt viktigt att gräset ska packas ihop! En ensileringsprocess ska ju börja och får inte ha tillgång till något syre. Då förstörs processen och det blir istället mögel och dåligt foder 😬 Så det tråkigaste momentet är nästan det viktigaste 😅 Och visst krävs det lite teknik också! Här är det timmar av erfarenhet man vill ha för att få till bra limpor! Första gången för mig så vi hoppas att det blir åtminstone dugligt!

När allt gräs är inkört packar man tills man inte orkar mer, typ, och täcker alltihopa med några lager plast. Först en tunn genomskinlig folieplast som liksom sugs åt mot gräset och sedan lägger vi två lager tjockplast ovanpå (lite mera motståndskraft mot fågelpick). Vi lägger fast plasten efter kanterna med sand/grus. Sedan på med tyngder, däck och gamla båsmattor – klart!

Nackdelen med detta förvarningssätt är att man lägger ”alla ägg i samma korg” eller ”allt gräs i samma limpa”. Händer något med plasten, packningen eller likande så kan ju ALLT bli förstört, eller väldigt mycket i alla fall och det känns lite läskigt!

Vi har kört skörden själva, på två. C slår ut ca 20ha, kopplar om från slåttermaskin till snittvagn och kör hem det som är utslaget. Jag sitter i den inhyrda L120 och försöker göra en limpa av det hela 🤗 Styr ut och PACKAR!

Så går en skörd med limpa till!

2 reaktioner till “Att lägga limpa!

  1. Tack för ditt trevliga inlägg om ensilage! Jag minns den speciella doften när morfar utfodrade korna med ensilage. Det var länge sen – på 60-talet och då var det ensilage i silo … och nu känner jag mig väldigt gammal 🙂
    Håller tummarna att det går bra med ”limpan”!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.