Ett oväntat slag.

Ja vi hade ju inte tagit för givet att denna resa mot mjölk skulle bli lätt som en plätt.

En stor del i finansieringen av detta bygge är investeringsstödet som länsstyrelsen kan dela ut till projekt inom jordbruket. En förutsättning för väldigt många för att kunna satsa i denna branch då det snabbt blir stora summor i byggnader och teknik. Även då för oss och detta bygge.

MEN. Nu har vi fått besked om att pengarna som finns tilldelat till länet är SLUT! Vi kommer med ansökan en aning för sent för att inte få veta säkert om det kommer att finnas pengar till oss eller inte. Det härliga i kråksången också är de har en handläggningstid på sex(!!) månader! Så tidigast mars/april får vi besked om vi får ta del av stödet över huvudtaget.

Ett slag vi inte riktigt såg komma.

Vi har haft ett första bankmöte idag. Inget besked från dom direkt såhär såklart så vi får se vart de landar också. Men allt blir ju lite bökigare då vi inte vet förrän längre fram om det över huvudtaget kommer att bli ett bygge nästa år eller inte. Det hänger liksom ganska mycket på det där investeringsstödet då det är miljoner det handlar om.

Ska man se något positivt med detta så är det ju ändå att pengarna faktiskt tar slut! Det finns en investeringsvilja i lantbruket och det är mycket positivt! Det behövs efter några tunga år. Det är fortfarande många gårdar som läggs ner när ingen vill ta över och har man inte ett generationsskifte man kan göra så är det mycket pengar och kapital som behövs för att köpa eller bygga upp en driftsgård från start. Men där kan investeringsstödet göra det möjligt att satsa eller utveckla sin gård. Som vilket annat företag som helst så måste man ju komma framåt. Om banken är med tåget också. De som under senare år blivit mycket hårdare att ha och göra med när det gäller den här typen av investeringar.

Så vad gör man? Denna väntan kommer ju att bli evighetslång! Men det är ju inte mycket att göra åt.

Ett minne dök upp på Facebook just idag också. ”För sju år sedan”. Där stod vi tillsammans i tidig tjugoårsålder på en produktiv mjölkgård. Ticka-ticka från mjölkmaskiner och ett liv med dygnets alla timmar på gården. Inga barn men 55 mjölkkor. Vi vill ju dit igen, tillsammans. Men denna gång med en robot som får sköta mjölkningarna och ett trebarnsliv att rodda runt.

Men det livet, känns självklart för oss.

3 reaktioner till “Ett oväntat slag.

 1. Så spännande att ni vill satsa på mjölk igen! Kommer ni fortfarande arrendera gården när ni bygger? Kommer då ni stå för bygget? Anledningen till att jag frågar är att sambon arrenderar sin föräldragård, vi måste bygga för att arbetseffektivisera och min stora dröm är att det blir mjölk igen !

  Gilla

  1. Nej vi kommer att måsta göra ett köp först. Så det är egentligen första steget. Att få baken att låna ut pengar till oss för ett köp innan vi kan gå vidare. Mina föräldrar vill gärna bli av med ägandet av gården och ska vi bygga nytt så måste det göras i deras namn eftersom att ett AB inte kan äga en fastighet. Och de vill inte ta den investeringen i deras namn längre. Men det beror ju helt på förutsättningarna man har och vad båda parter vill. Hoppas ni också kan få bygga för er dröm! 🙌

   Gilla

 2. Det är så tråkigt med alla dessa stöd att det dels är så krångliga regler men även att det inte blir lika för alla!
  Vi försökte söka något stöd när vi skulle bygga till köttdjur men vi struntade i det till sist för det blev inga pengar över för det blev så krångligt och bygget blev dyrare med alla deras regler och annat.
  Hoppas ni hittar en lösning som passar er!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.