”Industrikött” det är ju så att man brinner till!

Hörde på radion härom dagen. Han sa (minns inte vem det var och det är väl mindre viktigt) vad man kunde göra för omställning för miljön. ”Det hjälper inte att bara byta till elbil och sätta upp solceller utan den handlar om en omställning i stort och mycket handlar om mat.”

Och det har han ju rätt i. ”Att odla mycket själv och inte köpa industrikött. Utan att köpa kött från en lokal bonde som har skickat sina djur till ett lokalt slakteri.”

Där reagerade jag. Industrikött från affären. Vadå industrikött? Det finns inget som heter industrijordbruk, möjligtvis feedlotsen i USA och Brasilien men annars är det ett produktionsjordbruk vi har här! Små gårdar, mellanstora gårdar och stora gårdar. Vi producerar mat, oavsett om det är mjölk, kött eller spannmål. En produktion människan bakom lägger ner hjärta och själ i.

Jag förstår kanske tanken och ja det är väl toppen att man kan köpa kött direkt från en gård. Men samtidigt är det inte det enda rätta heller. Jag tycker att vi mer och mer kommer till denna diskussion. Vi, vår gård här tex, ses alltså som en dålig industri då? Grejen är att vi producerar ju faktiskt vårt kött på precis samma sätt som ”den duktiga icke industrikött gården”? Vi har 80talet djur, brukar 100ha mark i ett läge där det annars förmodligen inte skulle brukas alls om vi lade ner. Vi skickar vårt kött till ett lokalt slakteri men istället för att ta tillbaka och sälja direkt från gården så går det ut till butikerna så fler människor kan köpa vårt kött.

De bönder som säljer direkt från gård kanske till och med skickar en del av sitt kött till slakteriet också utan att ta tillbaka och sälja från gården. Och en sån gård kan vara en gård som har fler djur än oss! Därför är det på AFFÄREN så himla viktigt att VÄLJA rätt som konsument att titta på maten du köper. Vart kommer den ifrån? Du kan köpa lokalt kött, från bonden i grannbyn genom att handla på affärn också! Sen kan man såklart köpa kött direkt från gårdar också, självklart! Och de som har det som strategi och upplägg med gårdsbutik osv är ju kul och bra det med! Men jag tycker att det är så viktigt att inte SMUTSKASTA kött och råvaror i butik överlag för det är faktiskt där den största delen kött säljs och det är det som de flesta bönder lever på. Mjölkproduktionen står för en stor del av köttet i vårt land också. Det krävs tid att sälja från gården och särkilt om man har mjölk som primärproduktion så kanske man inte känner att man vill lägga det extra på att sälja kött också utan det funkar så himla bra att skicka till lokala slakteriet och så sköter dom försäljningen av köttet.

Jag brinner till när det pratas såhär om ”det dåliga köttet” eller den hemska konventionella ”industriella” matproduktionen. Jag tror det handlar så himla mycket om okunspak. Vi har en konventionell gård men skulle lika gärna kunna märkas med krav. Djuren mår precis lika bra på en konventionell gård som på en krav gård men det är lite olika bestämmelser på vissa saker och inget vi känner vi vill gå in i. Och det är helt okej! Men vi måste hålla ihop livsmedelsproduktionen i Sverige! Inte dela på vad som är bättre än vad och göra den kanske förvirrade konsumenten som vill göra rätt ännu mer förvirrad. För att i första hand välja SVENSK har du gjort ett stort klimatval, att i nästa hand välja lokalt har du gjort ett andra klimatval. Och det valet kan du göra i affären också om du inte har möjlighet att köpa direkt från en gård. Fördelen med att köpa från gård är att kanske få en inblick i hur djuren har det och faktiskt är det så att djuren bor ungefär likadant även på de gårdar som inte väljer att sälja direkt från sin gård. En reflektion men också så viktigt att veta detta. Att man kan vara precis lika lokal och handla rätt om man köper rätt märke på affären som att köpa kött direkt från bonden. Något som är viktigt att veta. För det är där i första hand vi kan skapa stora förändringar, både vad gäller klimat och högre självförsörjningsgrad! Ta vara på våran egen mark!

Hu, så långt det blev ändå, men jag vill ju så gärna berätta och förklara ”från andra sidan” som inte hörs lika ofta i större sammanhang. Det är den gröna vågen nu som det sas på radion. Vi måste tänka på klimatet. Och det gör vi också genom att satsa på jordbrukssverige. Att odla småskaligt behöver inte betyda att en familj har sitt egna potatisland utan också att fler produktionsjordbruk sköter all vår fina mark vi faktiskt har i Sverige så vi ökar andelen svensk mat i våra butiker till alla er där ute i städerna som själva inte kan skaffa ett jordbruk.

Detta är en konventionell gård som skickar köttet till slakteriet som ni sedan kan köpa i butik. Snälla kalla inte oss industrijordbruk!

5 reaktioner till “”Industrikött” det är ju så att man brinner till!

 1. Hej Paulina!
  Jag blir så himla glad av att läsa vad du skriver! Önskar att alla fick ta del av dina ord och förstå hur vi tar hand om våra djur här i Sverige. Blir ofta så ledsen när man blir smutskastad för något man egentligen är stolt o glad över. Du är verkligen en förebild o så bra på att uttrycka dig!!
  Kram Annika

  Gilla

  1. Å men tack snälla! Ja det brinner till i mig när det uttryckts så på fel sätt på grund av så mycket okunskap!
   Tack för att du läser här och dela gärna. Har du Facebook? Där har jag en sida Mittlivsombonde där alla inlägg nya inlägg kommer upp och där är de delningsbara! 🤗
   Vad har ni för produktion? 😊

   Gilla

   1. Vi är köttbönder med ca 75 dikor + alla tjurar/stutar. Vi var mjölkbönder med robot innan, men fick tyvärr sluta i samma veva som ni. Det har därför varit så kul att följa hur ni har gjort eftersom vi gjorde allt ungefär samtidigt. //Annika

    Gilla

 2. Jag vill gärna välja gräsbetat /naturbetat kött i butiken men tycker utbudet av det är väldigt dåligt i vår ICA maxi butik och även i många andra butiker här i närheten.

  Gilla

  1. Vad tänker du är dåligt? Är det något speciellt märke du önskar? Betesgång är ett krav på svenska gårdar (utom tjur uppfödning). Där djuren ska gå ut sammahängade i MINST två månader varje sommar. Våra djur eller de flesta med dikor/köttdjur får de gå ute från tidig vår tills snön kommer i princip och äter bara gräs så länge det växer ute. Så att välja svensk märkt kommer man långt med 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.