Uppdatering höns och hönshus!

Jag känner att jag borde uppdatera om hönssituationen här på gården!

Som de flesta kanske vet/minns så blev vi av med hela vårt gäng förra hösten. Mitt på blanka dagen kom herr Räv och nöp varenda en.

Lite sådär ”tur i oturen” om man nu ska försöka se nånting positivt med det hela så var det just då vi började riva vår gamla lo/ladugård där just hönshuset var. Bagarstugan var också riven så det fanns liksom inget ställe att ha de på. Något nytt måste byggas eller få tag på nån stuga eller så. Höst, nära vinter, supergravid så blev det självklart en vinter utan dunrumpor.

Våren kom och kläckaren startades! Jag har ju mitt hönshus från Omlet, vilket är perfekt sommarhus för småttingar och bara jag hinner få tag på nått innan hösten så är det ju luungt!

Sökningen började efter en gammal lekstuga eller förråd att kunna använda men det gick trögt. Äggen kläcktes och av 14 ägg blev det 8 kycklingar. 5 obefruktade ägg (som jag skickat efter) och ett kläcktes aldrig. Aja, en liten skara fluffisar bodde i kaninbur och omletbur under vår och sommar. Tiden gick och inget hus hittades och på vägen visade det sig till sist också att 7 av de 8 var TUPPAR! Alltså…höjden av otur. En stackars höna. Jag kände att nää. Inget hus och EN himla liten höna så fick hon flytta vidare.

DÅ!

Dök det upp, det perfekta hönshuset! Ett gammalt skjul, rött, med vita knutar som skulle eldas upp. Tack Erik för att du tänkte på mig! Det kom med en kranbil och planen blev att isolera det lite så kunde jag ju snart ha höns igen!

Charlies kommentar när huset hade lastats av: –Nu har vi äntligen rivit ner och fått bort två gambyggnader, och så drar du hit ett nytt??

Men det KOMMER att bli fint! Jag lovar!

Nästa sökning – höns! Redan vuxna höns för att få komma igång. Men trögt på den fronten med så jag gav lite upp en andra gång. Lade husfixet på is och tänkte mig en till vinter utan dunrumpor. Så har man våren på sig att göra iordning istället.

DÅ!

Kom ett lyckomeddelande på fejjan från min kära ”hönsmamma” om jag skulle vilja ha lite höns. JAA!!

Då blev fart! En släpvagn lånades och isolerings- och OSB-skivor hämtades på Järnis här på orten och så börjades lilla renoveringen. Allt är snett och vint och jag har inte mycket erfarenhet av att bygga sånt här. Men alltså, det har ju verkligen gått över förväntan och vilken tillfredsställelse det är att fixa till! Jag älskar också att det är just ett hönshus. Så med den lilla erfarenhet av just bygg så gör det ju inte så mycket om en kant inte är riktigt rak, det sticker ut lite från en annan kant osv, det är liksom ett hönshus. Perfekt projekt!

Jag fick låna en cirkelsåg av pappa efter någon dag, tacksamt minst sagt!

Så den ”lediga” tid som funnits nu i en vecka har ägnats åt just detta lilla hus.

Och idag, tog vi fram penlsar och stora färghinken och så var målningen igång!

Kidsen var så pepp på att få hjälpa till så de fick såklart börja (tänkte att det är väl kul i ungefär 7 minuter). De målade och målade och målade! Penslarna doppades lätt lite för djupt och färg rann på golvet. Men igen, vad gör det? Det är ett hönshus – låt de hålla på!

Jag kunde gå och släppa upp till korna (som vi började dagen med att ströa åt), göra upp eld, mata Vera osv. Det målades och målades både före och efter lunch!

Sjukt imponerad så står vi där nu i eftermiddag och hela alltet är målat. Och just att det på riktigt är barnen 5 och 3 år som har måla det absolut mesta där inne.

Stolta barn!

Så, nu är det pågång. När det gång på gång skjutits upp och inte blivit som jag tänkt så har vi snart ett gäng höns på gården igen, å vad jag längtar!

3 reaktioner till “Uppdatering höns och hönshus!

    1. Men tack du! ❤️ Ja nu kämpar vi på så det blir inflyttningsklart snart!!

      Ni har ju det ni gör med allt på lilla gården men det är klart nu även ska ha lite fluffrumpor så småningom! 😍☺️

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.