Den smått katastorfala första skörden.!

Det viktigaste arbetsmomentet man gör på hela året är skörden.

Hela årets foder som korna ska mjölka på. Här uppe har vi ett väldigt kort skördefönster. Gräset växer snabbt när det väl blir varmt och så fort gräsets ax har börjat krypa ur strået sjunker näringsämnena mycket dag för dag!

Det är dessa värden som spelar en sån otroligt stor roll när det är mjölkkor man ska mata. De behöver toppklassigt foder för att mjölka och ju bättre värden du kan plocka in från gräset desto mindre kraftfoder behöver man tillsätta och framförallt en billigare typ av kraftfoder!! Kraftfoderkostnaden nästan den största kostanden på gården, månad för månad och kan man hämta in den dyra näringen (energi och protein) från gräset har man mycket att vinna!

Vi har just för detta ändamål köpt ett slåtternekipage. Så vi kan slå vi den tidpunkt vi tycker och tror kan ge oss mest och vara säker på att få slaget prick när vi vill.

Olidligt spännande var det att dra igång i år! Med nya grejer och ny system. Vi går från balar till att lägga limpa.

Med den kostnadsökning som blivit på plats så tog vi ett beslut om att gå från balar till limpa i år.

En plast i botten på en plan yta och sedan kör man in gräset från lägdan med en gräsvagn. Finns olika metoder, hackvagn, snittvagn eller självgående hack med transportvagnar.

En kollega har i år köpt en snittvagn som vi då kan hyra in, perfekt.

Men.

Slåttermaskinen slog inte riktigt som den borde… Lämnade tussar och igångkörningen fick inte riktigt till det. Vi slog ut en del ändå och började köra in. Men massa stilledtånd när person efter person kom och skulle föröska hitta och rätta till felet, utan bra resultat. Till och med ett proffs från Finland tog färjan över men inte heller han kunde förstå hela problemet.

Stressen blev påtaglig och paniken över limpan, den som hela tiden måste bli påfylld med nytt gräs för att inte ta värme…

Det kom även en hel massa regn!! Mer regn än vad någon prognos hade sagt, så det blev blött..

Till slut gick vi en ny maskin. Och vi tog i den vevan beslutet att täcka limpan som blivit och börja på en ny. Det vanskliga med limpa är ju att ALLT gräs hamnar i samma. Har varmgångsprocessen börjat så kommer ju till slut allt gräs påverkas och i värsta fall blir heela limpan förstörd. Det kan vi inte riskera. Kör man balar kan ju enstaka balar bli dålig av ett hål eller så men detta blir lite annorlunda.

Så vi täckte med plast och så tog vi livlinan ”ring en vän” och dagen efter kom livräddare i form av människor som inte börjat sig skörd än som kunde hacka och köra vagn med gräset hem. Det är ett snabbare system än med snittvagnen. Nu ville vi bara få in gräset, fort.

Jag satt och packade på limpan med en inhyrd L120. Jätteviktigt att packa ihop gräset så mycket som möjligt så att inte syre kan härja runt och förstöra. Lite nervös inför det uppdraget men jag hoppas att det gick bra.

C fick slåtteruppdrag i grannbyn i samma veva. Som inte alls egentligen skulle bli stressigt då vi tyckte att vi hade gott om tid med vår skörd innan den slåtterdagen kom men då det blev så utdraget så blev det samma dag som vi körde in det sista gräset. Otroligt tacksam för att andra bönder ställer upp och hjälper till när det kör ihop sig!

På kvällen då, när det nästan kom tårar av lättnad när allt gräs var inkört så ställde fina grannar upp så jag kunde täcka limpan med plast (eftersom att C var borta).

Och så var första skörden gjord. Den tog nästan 6 dagar istället för typ 2,5. Den tog hårt kan jag säga. Stressen och frustrationen över att det inte funkar, det viktiga, viktiga gräset. Långa dagar och tidiga mornar, för lagårn och allt runt i kring måste ju också göras som vanligt.

En stor räddning också var att svärmor bodde hos oss dessa dagar. Bara det att tänka på det också, middag, hämta barn på förskola och efter läggning att någon är inne i huset hela tiden med sovande barn.

Pju. Det var det. Nu laddar vi om och hoppas att den andra skörden går smidigare. Som kanske går mer enligt plan i alla fall!

3 reaktioner till “Den smått katastorfala första skörden.!

 1. Oh, vad ni kämpar! Vi lider med er när det kör ihop sig. Det kommer att gå bra med er positiva attityd i alla lägen.
  Lycka till och skön midsommar!
  Hasse & Annika

  Gilla

  1. Nope. Den slår tufsigt och ingen verkar veta riktigt varför 🤷‍♀️ Medans den nya maskinen går helt som den ska 😅

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.