Riktigt Upprörd!

 

Nu är jag upprörd, fröbannad faktiskt. På nyheterna nu på morgonen säger Livsmedelserket: Ät mindre ost.

Livsmedelsverkets ”Miljösmarta matval” ger råd om hur man som bäst kan verka för ett miljövänligare samhälle. Nu lägger man till ost i listan på livsmedel som man borde äta mindre av.

– Ost har ganska stor miljöpåverkan om man tittar mot andra produktgrupper som grönsaker till exempel. Det har en påverkan på klimatet, på den biologiska mångfalden och på övergödningen, säger Anna-Karin Johansson, som är miljöstrateg på Livsmedelsverket, till Sveriges Radio.

Vad trött jag blir. Det här med klimatet. Det är alltid vi bönder som är den största boven och korna som fiser gaser som påverkar växthuseffekten. Men hallå hur många bilar finns det i världen om man jämför?! Och kraftverkt och fabriker osv. Och vad bidrar en bil med, ingenting. En ko leverar mat, mat som vi alla människor på jorden behöver för att överleva. Vi kan ju äta annat än kött och mejeriprodukter, jo det är klart vi kan men om vi då ska tänka miljösmart är det inte bäst att först och främst handla svenskt? Om vi inte ska äta kött och mjölk. Här i sverige har vi ganska svårt att odla annat som är lika näringsrikt att stoppa i oss. Vi måste alltså importera från andra länder. Transporter och transporter som ska frakta hit den när det finns i grannbyn. Mat som är producerad under hårda villkor, utan besprutningar, antibiotika och långa transporter. 

Livsmedelsverket skriver ingenting på sin hemisda om importen, att man ska tänka ett steg till när man köper importerad mat. Där är ju en stor miljöbov! 

 Vi bönder får stå ut med ständiga motgångar när nya rön dyker upp, nya mattränder osv. Men det här var droppen. Opastöriserad mjölk är dödsfarligt och osten gör att jordens temperatur stiger i rasande fart! Jisses.  

Jag och många många andra har druckit opasöriserad mjölk i hela mitt liv. Förutom att den smakar så ofantligt mycket bättre så håller den oss frisk. Undersökningar har ju visat att barn som är uppvuxna på en gård är friskare än andra barn. Och osten, att det just är livsmedelsverket också som går ut såhär stort gör mig arg. Folk äter mer och mer halvfabrikat, processad mat, importerad mat, godis, läsk. Fokusera på att få folk att äta riktig mat istället! Vi bönder producerar fina, rena råvaror och speciellt vi i Sverige, här vi högst standard i världen på vår mat!

VÄLJ SVENSKT OCH RIKTIGA RÅVAROR!

14 reaktioner till “Riktigt Upprörd!

 1. Kan bara hålla med, det verkar som om landsbygden ska utplånas! När de sista bönderna har slutat så får vi äta importerad mat och det är ju verkligen klimatsmart!

  Gilla

 2. Dom pratar om ett bevara det svenska jordbruket. Vi ska äta närproducerat. Ge fan i importen av den maten vi odlar och har i Sverige. Behåll den svenska landsbygden. Vi bönder håller landskapet öppet. Ska dessa nedlåtande slagen komma.om och om igen ingen känner sig sugen på att jobba vidare. Gött folk lägg en extra krona på de svensk mat. Idag får man jobba stenhårt för dom ynka kronerna man får. Måste lägga in håller enbart på med spannmålsodling och efter utbetslningen iår blir 2014 tufft med tanke på de låga prisert.

  Gilla

 3. Helt rätt!! Men man undrar ju hur fan importerad mat som åkt kors och tvärs över hela jorden kan vara billigare än det vi har i Sverige. Även om dom har lägre krav på djurhållning, miljö och antibiotika så borde ju transporterna kosta?

  Gilla

 4. Det är som om det vore mina egna ord!Livsmedelsverket borde väl ändå ha annat att bry sig om, exempelvis att vi är under 50% självförsörjande på livsmedel.

  Gilla

 5. Bra rutet, Paulina! Själv satte jag mig för ovanlighetens skull direkt och skrev en insändare som jag skickade till ett antal tidningar – får se om nån tar in den.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.