Stabilt svanbo i junikväll.

En kväll i Juni.

Farfar Hans och jag gick ner till grannens båt och rodde ut. Så länge sedan jag satt i en liten eka?! När vi var mindre rodde vi ofta över sjön för att bada. Konstigt nog så finns det ETT ställe på vår sjö som har sandbotten, resten är bara dy och lera och man sjunker ner till knäna. Gissa hur gärna jag och min syster velat ha badstrand bara nedanför gården? En presenning på botten pappa! Och sand! Och en brygga!

Det blev aldrig någon badplats, men duktiga på att ro har vi blivit istället!

Men nu fick farfar Hans stå för kaptenjobbet.

Jag stängslade ju det sista härom dagen och nu skulle stolp sättas ut i vattnet. Just här har jag aldrig varit ut och stängslat då vi ju delar av en stor fålla som är sådd på ena delen där vi inte vill att de ska gå nu. Och här är botten den värsta på hela sjön! Jag tror man skulle försvinna om man klev ut i detta.. Det är sånt himla lågvatten också och ni vet vad jag sa om dybotten så en båt var ett måste. Lite spännande blev det då båten till slut inte kom längre in i sjögräset och det fortfarande var typ 20-30m in till land. Allt bara låg och gungade, det såg ut som att det bar men det var liksom bara tjockt gräs som en kaka.

Men vad göra, ganska grunt ändå och man vet ju inte hur långt korna går/simmar så stolpen måste ut om vi inte vill ha några rymmare. Vi styrde kosan mot det etablerade svanboet som varit på samma ställe i många år, men i år har ingen häckat där och det borde ju vara lite stabilt? Höll i mig i åran och gick försiktigt på det svajiga gräset och hoppade till boet, och mycket riktigt, stabilt! 

Detta ligger alltså vanligtvis omringat av vatten. Och vattenlinjen brukar gå till de där björkarna där bakom mig. Galet!

Men sen insåg jag att det där svajiga gräset låg som en kaka som bar mig! Så jag gick med försiktiga steg in med tråden en bit och satte en stolpe till.

Hans satt i båten och väntade med kameran utifall jag skulle drutta igenom. Men hans önskning slog inte in! Kom tillbaka till båten torr!

Titta så rent, öppet och snyggt korna håller det här nere vid strandkanten.

När stolpen längst ut var nedslagen från båten så gick vi hemåt. Uppför branta betetet som svärfar tyckte var lite jobbigt tror jag, helt plötsligt så var utsikten så fin att stanna och titta på…!

Sedan en promenad med gänget. Älskar att gå först i ledet och visa vägen till nytt gräs.

Kvällsjobb alltså. Tur att kvällarna är ljusa så länge. Tror jag kom in efter 23 men det är ändå dagsljust.

Igår hemmajobbardag. Körde ihop balar och kollade stängselfel. Kviggänget kom ju ut häromdagen när de fått ny fålla så något stort misstänkes eftersom att alla var ute, typ älg som gått genom tråden eller nått. Men ännu ”enklare” var det. En knopp på en hörnstolpe hade gttt sönder av den tjocka, spända tråden så en låg på backen. Bara att sätta upp den igen men lite rejälare så var det fixat!

Så nu kan de beta på den andra sidan. Denna stora lägdan vi har som vi stängslat in i år.

Och idag Borta-jobb för min del igen. Men pappan var hemma! Kors i taket! Perfekt då Hedvig är dunderförkyld med lite feber också så igen föris för dom idag, så pappan fick vabba.

Tror de har haft en mysig dag, bara barn och pappan en hel dag, det hör inte till vanligheterna.

Och nu ska vi NJUTA fredagkväll. Vi är alla hemma, inget sent gårdsjobb ska göras utan vi ska umgås, ta ett glas vin och äta choklad. Köpte lite glass också att bjuda på som jag ska äta ”till” grädden…

Hoppas ni får en fin helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.