Genomgång av gården!

Det var längesedan jag hade en liten genomgång av gården. Och flera av er har frågat om just det. Vad har vi här egentligen? Ibland kan jag liksom ta för givet att alla har full koll. Ni som följt mig många år tillbaka vet ju att vi tog över från mina föräldrar och vi hade då mjölkproduktion på gården men efter några år så la vi om till köttproduktion, dikor för 2.5 år sedan. Vi höll på att slita ihjäl oss i en ladugård som gjort sitt och på slutet så stod vi vid ett vägskäl – lägga ner eller bygga nytt för situationen var ohållbar. Vi hade precis fått Lilla P då också och insåg helt plötsligt att det fanns nånting som var viktigare i livet än att jobba 24/7 (med mycket och ibland enbart saker som krånglade).

Vi hade ju, eller har fortfarande drömmen om en ny mjölkladugård för det är det vi vill hålla på med. Men en kalkyl på en ny lagård här på gården med dåvarande njölkpris gick helt enkelt inte ihop. Så därför blev det som det blev!

Livets svåraste beslut tog vi då, att lägga ner mjölken.

Så för att svara på en av frågorna såhär direkt om när jag började jobba efter att ha fått barn så var det lite olika från första till andra. Med Lilla P så jobbade in i det sista (då vi hade mjökkor). Jag seminerade tre kor medans jag hade värkar liksom! Två av dom var otroligt nog Lovis och Mini vilket jag aldrig kommer att glömma (de tog sig dräktiga båda två också!).

Och jag tror att Lilla P var ungefär 3 månader när jag började ute i lagårn på riktigt igen. Vi hjälpte till nån provmjölkning och så bara innan dess.

Med Hedvig var jag ju anställd på annan gård och läget helt annorlunda. Så jag ”tog igen” lite där känns det som. Från att ha jobbat in i det sista med första så fick jag graviditetspenning och tog det lugnare två månader innan (hade lite foglossning på slutet med henne också).

Så Lilla P är född under mjölkko-tiden och fått vara med i gropen under mjölkning arena. Sen är man ju aldrig helt ledig i detta yrke, alltid är det något man kan pyssla med!

Men nu då? Vi ställde om ganska snabbt av olika anledningar (innan vi brakade ihop totalt) och det får vi sota/kämpa lite extra för nu. Innan man får något att skicka på slakt och hitta ruljansen i det tar tid, många år. Så det ekonomiska är extra tufft att få ihop men vi försöker så gott det går.

Totalt har vi drygt 80 djur nu med kor, kalvar och några tjurar. Vi har valt rasen Charolais Alla dessa går ute nu på bete nu på sommaren, förutom tjurarna som går i lagårn men kan även gå ut i en hage. Och med köttproduktion/dikor så innebär det att vi producerar just kött. Dikor betyder att man har ett gäng kor som får en kalv varje år. Den kalven föder man antingen upp till slakt eller säljer iväg som avvand 6månaders kalv till någon annan som föder upp den till slaktvikt. Så korna de går med i många, många år, får kalvar som de går med sida vid sida i minst 6 månader.

Vi byggde om ladugården när vi ställde om. Vi hade lösdrift innan också (att alla kor hela tiden går fritt) med båspallar att ligga på men allt det revs ut och så gjordes stora fack med djupströbäddar istället. Enkelt tänkte vi. Så en extra tanke lades på hur grindar skulle vara osv för att få ett enkelt system när djur ska flyttas och det ska skrapas och halmas.

Och såhär blev det. Vi är riktigt nöjda hur det blev. Ingen mekanik behövs utan endast en fungerande traktor som kan skrapa gången med skopa mot foderbordet, ställa balar att äta där och halma på bäddarna med en halmrivare som sitter bak på traktorn och blåser ut halm.

Och det gör vi vintertid dagligen eller möjligtvis varannan dag beroende hur kallt det är. Är det väldigt kallt så håller sig bäddarna fräscha längre och det behövs mindre halm. Men det är ganska fort gjort. På 1,5 – 2h har man skrapat och halmat. Och utfodringen är inte varje dag. Man ställer ut ett gäng balar som de får mumsa på, ser bara till att trycka/skotta in dagligen så de når att äta. Så ett par gånger i veckan körs nya balar ut.

Något som vi oftast får fin hjälp med som ni ser!

Och så till en annan fråga då. Vad det är för skillnad på halm, hö, ensilage osv?

Halm, det är korn. Så ”grässtrået” som blir kvar då man tröskar för att få kärnorna det blir halm som man balar ihop. Kornet kan man ge till korna, men krossar det först helst. Det finns ju dom som säljer vidare korn eller annan spannmål också som mycket av vårat livsmedel kommer ifrån. Mjöl och bröd bla.

Det här är korn. Kärnor med långa strån.

Och det här med foder är en hel vetenskap och egentligen ett inlägg för sig om man ska gå in på detaljer men det gör vi inte nu utan tar det bara basic.

Allt är gräs och egentligen samma. Det som gör det olika är hur torrt det är och hur det lagras egentligen. Hö är ju allra torrast. Det förtorkas ute på fält innan det tas in och kanske till och med torkas en gång till i fläkt. Torrsubstanshalten (ts) i hö ska gärna vara över 85%. Detta torra förvaras ofta bara som det är. Ensilage däremot är en konservering kan man säga. Där ts-halten ligger på 35-50%. När gräset plastas in startar en ensileringsprocess. Mjölksyra bildas och sänker pH-värdet. Viktigt är att det är helt tätt och inget syre kommer in!

Det som är det viktiga och den stora skillnaden på foder är NÄR gräset skördas. Ju tidigare och spädare gräs desto högre näringsinnehåll. Så mjölkbönder vill gärna ha tidigt, kvalitetsfoder för att korna ska mjölka bra medan vi med köttdjur ska ha lite senare skördat. De blir bara feta annars om köttisar får så bra mat! En mjölkko som producerar mjölk använder mera energi än en köttko och behöver då därför mera och bättre mat. Som sagt detta är en hel vetenskap med foder och samma sättningar och så vidare men med detta kanske man förstår grunden? Just det hösilaget också! Det är egentligen ett litet hittepånamn. Det är ett ensilage också eftersom att det är inplastat men är det väldigt torrt så brukar det kallas hösilgae, då det då ser ut som inplastat hö, vilket det ju också är!

Alltså jag tänkte att det här skriver jag ju ihop i ett inlägg men det blir ju som vanligt, mycket längre än man tänker! Så vi börjar såhär så tar jag nästa del en annan dag. Och har ni mera frågor om det här, så ställ dom gärna, om jag inte sagt något som ni ville veta eller så.

Men som sagt mera om odlingssäsong, maskiner och höns kommer så småningom!

Ha en fin helg nu!

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.