EU-stöd = Konsumentstöd!

Det här med EU-stöden. Det som i princip varje år blir en rubrik i tidningarna där i december – ”Nu kommer böndernas julklapp!””Miljonregn!”

Detta gör mig så trött. Som det ser ut så ramlar det in hundratusentals kronor in på kontot och där ligger det som man kan hitta på massa roligt med. Men det är faktiskt så att dessa stöd är en del av inkomsten i företaget. Men istället för att det kommer en slant varje månad så dimper det ner en gång om året. Tänk själv att en del av din lön inte betalas ut utan den summan kommer en gång per år. Det krävs lite planering i ekonomin då, eller hur? Ungefär så är det. Så ni kan ju tänka er hur det varit för så många de senaste åren du stöden inte betalats ut då det varit sånt (ofattbart!!) krångel i systemet med utbetalningarna. Att inte få ut den planerade inkomsten!?

Skulle vi inte ha dessa stöd ja då skulle maten behöva bli mycket dyrare i butik för det kostar att producera vår svenska fina mat. Att plöja och skörda, mata och mjölka. Timmar och timmar i traktorer och ladugårdar. Anställda med löner och inköp av diesel och underhåll. Detta är för det mesta företag med miljonomsättning. Papper ska skötas där emellan och bokföring ska stämma.

Och hur mycket man får baseras på hur mycket mark och djur du har. Man får en summa per hektar och den summan varierar beroende på din djurtäthet/ha. Detta är en förklaring i sig och det går jag inte in på. Men denna summa är ju till för att sköta denna mark man ska bruka. Det ska plöjas, dynga köras ut, harvas, sås, vältas, skördas och balas innan ett foder är klart till djuren. En lång kedja som kostar pengar att genomföra.

Skulle vi bönder få välja så skulle nog de flesta inte vilja ha EU-stöd, istället vill man ha betalt för sin produkt! Betalt för vad det faktiskt kostar att producera. Som i det flesta andra fall i företagsvärlden. Men detta skulle då som sagt innebära en mycket högre prislapp på maten i butik att det nog skulle bli lite liv på konsumenterna…

Men så. Bara att man förstår vad dessa pengar är. Det går till produktionen på gården, en del av företagets inkomst som gör att det kan gå runt att producera svenskt livsmedel. För att ni konsumenter ska kunna handla dessa produkter till det pris ni gör. Så de som tycker att maten är dyr, så är den inte det, den är billig! 1960 la konsumenten 30% av inkomsten på mat. År 2016 låg den siffran på 13%…

Ha det i åtanke nästa gång Aftonbladet river av denna ”Miljonrubrik” som gör många provocerade över hur mycket pengar bönderna får och sedan hörs det klaga på att det är så tufft ekonomiskt.

Hoppas det är förståeligt mitt försök till att förklara lite vad dessa EU-stöd faktiskt är. Det borde nästan heta Konsumentstöd egentligen!

6 reaktioner till “EU-stöd = Konsumentstöd!

  1. Oerhört bra skrivet och speciellt sista meningen att det skulle heta konsumentstöd. För det är ju verkligen det det är.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.