Det där kretsloppet. Några skitdagar!

Här har vi haft några skitdagar, bokstavligt talat. Fullt fokus på ko-dyngan med andra ord!

Hela dagen gick åt igår att tömma hela ladugården på djupströbäddarna. Det gick ändå rätt fort med tanke på att vi har tömt en gång i vinter/vår eftersom att det har gått så mycket strö denna vinter! Milt och fuktigt väder gör att bäddarna snabbt blir smutsiga och geggiga och mer strö krävs.

Hjullastaren jobbade på bra hela dagen lång! När barnen lagt sig för kvällen ströade vi upp en del och flyttade över småtjurarna (som bor inne) och fodrade dom med en av årets balar. Doftade gott gjorde den!

Trots sin smidiga storlek behöver hjullastaren lite assistans när det ska storrengöras i lite vinklar och hörn. Smidigt att det fanns en grävare modell MINI (!) att låna i grannbyn.

Bra jobbat C att få det så himla fint medans jag la barn.

Idag var det då gödselplattan som skulle tömmas, samtidigt som den stora gödselbrunnen skulle få sig ett ”visp”!

Så C satte sig med omröraren. För att röra om i den stora brunnen. Här har det inte blivit rört på 4-5år så ett härligt grönt täcke har vuxit till sig..!

Men en efter en ”ö” slurpades upp!

Jag satt och lastade från gödselplattan under tiden till en tippvagn som vi lejt in dessa två dagar.

Så fastgödseln från lagårn och gödselplattan är nu kört ut lagda i högar på åkrarna som ska plöjas i höst. Så de sprids ut precis innan det plöjs så man vänder ner dyngan i marken där den ger jorden gödning.

Svämgödseln i brunnen kommer en dyngtunna och sprider ut på vallarna nu i slutet av veckan.

Barnen är ju såklart med oss hela tiden. Sitter med pappa i traktorn ibland, med mamma ibland och det pusslas ihop med amningspauser, mat till oss andra och allt annat barnrelaterat.

Ni kan ju förstå lukten här hemma nu, lekande barn i bajs. Kläder, bara ben, hår och allt.

Men nu är alla kläder i tvätten, barnen skrubbade inklusive mig själv så nu tar vi kväll och pustar lite efter några intensiva dagar.

Gödsel är naturens gödning och det behövs för att återge till marken när vi skördar. Korna äter gräset – förädlar det till kött och mjölk – bajsar och vips så var det det där perfekta kretsloppet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.