Storskaligt eller småskaligt?

Stor eller liten? Bra eller dåligt?

Intresset för självförsörjning stiger – jättebra ju! Fler och fler börjar smått med lite odling och kanske lite djur, på gårdsnivå. Detta betyder ju att intresset ökar för vart maten kommer ifrån – super!

Men.

Det blir även mer och mer ”ju mindre desto bättre” – känsla i det hela. Bara för att det är storskaligt betyder inte det att det per automatik blir sämre. Stora gårdar har ingen koll på djuren och är inte lika måna om sina djur som de som har tre grisar och två kor hörs det sägas.

Vi som kallar oss bönder oavsett om man har två eller tvåhundra är måna om sina djur. Älskar man inte djuren skulle man inte hålla på. Den tiden man lägger på sina djur och allt runt omkring för att djuren ska ha det bra är egentligen orimligt mycket.

Alla kan inte vara självförsörjande med tre grisar och två kor, utan de flesta måste faktiskt kunna köpa mat i en butik. Alltså behöver vi gårdar som är större för att kunna sälja vidare till de som förädlar och säljer till butik så att ALLA får tillgång till mat. Det är även så att vill man leva som lantbrukare, enbart, så behöver man ha fler än två kor för att få en inkomst att leva på. Lantbruket är inte direkt något att kapitalinvestera i så de som säger att de stora gårdarna ”bara vill tjäna pengar och skiter i djuren” har fel. Att någon som inte är intresserad av själva djurhållningen skaffar en produktion för att tjäna en massa pengar kan jag lova – finns inte! Man vill såklart att det ska vara lönsamt för det är trots allt även ett företag/yrke/arbete som man lägger större delen av sin tid på. Och mår inte djuren bra blir de varken långlivade eller produktiva och med lönsamheten som är så har man inte råd att ”skita” i hur de mår.

Man är bonde för att man älskar djuren och arbetet med och för dom, varje dag oavsett om man har två eller tvåhundra.

Så jag vill bara säga Heja er som vill ha en självförsörjningsgård och Heja er med en produktionsgård! Vi behövs allihopa för hur det än är så importerar vi ändå hälften av den mat vi äter så det behövs mer av oss alla! Men vi måste sluta att smutskasta varandra, vi är för få för det! ❤️

2 reaktioner till “Storskaligt eller småskaligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.