Ungdjursladugård – check!

Ombyggnationen Godkänd och klar!!

C har lagt många timmar på den befintliga ladugården nu i höst. Efter att plattan på nya ladugården var klar så har det nu varit fokus på den befintliga.

Vi slängde ut all inredning när vi lade ner mjölkproduktionen för fem år sedan och har haft djupströbäddar till korna denna tid.

Nu ska de in igen! Vi har sparat inredningen och de gamla mattorna så det får återanvändas.

Här ska alltså alla ungdjur bo, från mjölkkalv till dräktig kviga. Första planen var att ha både mjölkkalvar och kvigor som ska semineras i nya ladugården men den kostnaden blev för stor och då vi har en fullstor ladugård så tänker vi utnyttja den yta vi har så gott det går.

Så på ”lilla” sidan är det inte allt för mycket som ändrats. Diagonalfronten mot foderbordet är borttagen och en ”napphinksvägg” är istället gjord där. Även ett litet krypin längst ner så småkalvarna blir lite skyddad om det drar från fönstren med vindnät. Småkalvar klara kyls bra men inte drag.

Napphinkarna hängs på utsidan och så kan kalvarna dricka från insidan.
Jag som tagit en massa bilder men just här när det blev klart med lilla ”vindskyddet” hittar jag inte i kamerarullen just nu.

Efter att de slutar med mjölk flyttar de bara en grind bort och fortsätter gå på djupströbädd.

Ett grindhål är urbilat i betongväggen så kvigorna sedan kan slussas över från ”lilla” avdelningen till de nu nyinsatta båsen.

Här är tre grupper med olika stora liggbås som de då flyttas emellan eftersom. Här går även semineringskvigorna. Sedan får de gå här till det är dags att kalva och då är det bara en drivgång bort till nya ladugården, som vi ska hitta på en smart lösning på bara…

Älskar ”beslagen” C böjt till och svetsat fast för att hålla repet på plats. Som värsta smideskonstnär!
Nya grindar är uppsatta mellan grupperna. Å vad kul det är när det blänker lite! Vilket är ett väldigt kort tag i ladugårdsvärlden…
En vägg är byggd som stopp i skrapgången, för där bakom är en del djupströbädd kvar och ska så vara. Till sinkor.
Och en kaosig bild på en nyöppnad dörr! Där från garaget så man kan komma hit enkelt med mjölk från andra ladugården. Med hjälp av någon typ av mjölktaxi/vagn/spann.

Så nu har vi tagit in kvigorna i ladugården som fått inviga det hela!

Två gångar som kommer att skrapas med traktor en gång om dagen. Så detta är kvällsbestyren från och med nu.

Så! Då har ni fått se hur detta blev. Lite småfix är kvar, som den där dörren, ramp och nån liten grind osv men i det stora hela så har vi nu ungdjursladugården klar!

4 reaktioner till “Ungdjursladugård – check!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.