Den viktiga planeringen.


Här rullar vardagen på. Det börjar liksom dra ihop sig mot vår. Den där lite pirriga men också stressade känslan att snart är det vårbruk! Som vanligt är det massor som helst ska vara gjort innan det. Och i år är det också mycket som ska plöjas, vilket inte är det man strävar efter. Helst ska det plöjas på hösten (vända jorden). Dr ligger då under snön hela vintern och blir liksom uppluckrat så när man ska harva på våren så går det mycket snabbare och bättre att få det slätt och fint. Men plöjer man nu blir tilltorna mycket hårdare och det krävs mer harvning för att mylla sönder och få det slätt.

Men i fjol var det ett väldigt speciellt år. Första året utan mjölkkor. Vilket borde innebära att vi har mer tid såklart! Men att ställa om och lägga upp en helt annan plan, C körde mycket ute plus att jag jobbade ute hela sommaren och hösten. Så vi halkade som efter lite med vårt egna. Men jobba så mycket ute gjorde vi ju för att överleva. Men förhoppningsvis så har vi nu en bättre plan för i år. Sen vet man ju aldrig hur det blir ändå. Det är ju vädret som styr, hyr det går. Och hur maskinerna sköter sig såklart… Jo just det, apropå maskiner. Det här med punktering, det kan gå aldrig bara bli en! Det slå aldrig fel får man en punktering så är det alltid som att det utlöser en kedjereaktion. För nu har Brum-Brum fått punka på andra framdäcket!! Vilket heller inte gick att laga och inget begagnat är hittat så ett nytt har måsta beställas. Det kommer förhoppningsvis idag, eller rättare sagt det MÅSTE komma idag så rutinerna i lagårn kan göras!

Igår eftermiddag gick vi hela familjen ut och gav mat till kvigorna. Stora John Deeren kommer inte in i lagårn så jag och C fick rulla in en bal för hand. Och detta är inte ”lätta” halmbalar utan tunga ensilagebalar! Vi fick slita på lite för att ens kunna rulla dem liggande jag och C tillsammans! Ja en liten hjälpreda hade vi ju också som hjälpte till att putta.

Lillasyster snusade gott i vagnen under tiden.

Men sen vi tog av nätet så balen liksom rullades ut så gick det såklart lättare när balen blev mindre och mindre, och så blev det en smart servering till alla och inte så mycket handskottande sedan.

DSC_0758 DSC_0757

DSC_0755

Pappan kliver upp tidigt på mornarna och kör balar. Så snart är alla hemma! Även det nånting som vi inte hann med i höstas.

Och idag ska vi väl fortsätta påta på här på gården. Fredag är det också!

Trevlig sådan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.