Jordbruket föder människan!

Det är mycket prat nu om det här med kött och klimatpåverkan. Senast idag hör vi på radion att vi ska äta 100g rött kött i veckan för att vi ska klara av att föda världens befolkning år 2050.

Att jordbruket är det som stör och förstör vårt klimat och planet allra mest.

Men i detta sammanhang, hur ser det ut med alla andra riktigt fula utsläpp? Hur mycket bilar finns det på jorden tillexempel? Alla flygplan som konstant finns i jordens luftutrymme. Alla stora industrier som pumpar ut onyttigheter pratas det mindre om. Men det behövs ju? Industri, fabriker, bilar för att ta sig till jobb och hem, flyga till Thailand på årets semester osv. Det där vardagliga. Men vad ger det egentligen? Lyx och bekvämlighet. Det är väl fantastiskt att man kan köpa sig den där avkopplande resan för hela familjen och ta det lugnt på en strand. Eller att vi bor mitt i stan och själv ta bilen in till jobbet och sitta i bilköer i 3-4 timmar om dagen. Drar man ner på köttet så är allt detta okej.

Men hallå. Maten då. Det vi stoppar i våra kroppar, vad gör vi av den? Det är lätt att säga att vi ska dra ner på kött för att få bättre siffror utsläppsmässigt för till skillnad från att vi faktiskt behöver den där bilen som släpper ut saker så behöver vi ju inte jordbruket som producerar kött och mat. Eller? Jag förstår tanken att 10 miljarder människor inte kan äta 250g kött om dagen. Men om vi tänker såhär. Alla länder har inte förutsättningar för att producera alla livsmedel, så är det. Till och med inom vårt avlånga land skiljer sig växtodligen. Jag tror att vi i första hand måste trycka på att säsongsanpassa! Hur såg livet ut förr utan denna mastodonta import? Väldigt primitivt såklart och det ska vi vara glada för att vi har det så mycket bättre nu men just att vi ska hålla oss till vad Sverige har att erbjuda. Och vi är ett land där mycket betesdjur är både en förutsättning och väldigt klimatsmart alternativ. Mycket av vår mark går det inte att odla annat på än att låta djur beta. Och djur som betar förädlar gräset till mjölk eller kött som vi i sin tur kan ta den av istället för att dessa områden helt växes igen. Kor som går ute och betar binder också kol i marken, de äter och för bort gräset som de sedan gödslar och ger tillbaka näringen i marken. Det är ett kretslopp. Att då jämföra med ”naturbetesrancherna” i Brasilien är en helt annan sak. Där regnskog skövlas och man trycker in så mycket djur på liten yta att de inte har ett enda grässtrå att äta utan utfodras med något snabbväxande foder ja där spricker ju hela altet. Att detta kött framställs som något finsmakligt och snordyrt gör att hela grejen vänds om mer uppochner! Eller att jämföra utsläppet som jordbruket ger mot avgaser från trafik och flyg, vad ger det i gengäld? Nä precis ingenting. Det är rena utsläpp medans jordbrukets utsläpp faktiskt ger oss mat. Men folket idag är så långt ifrån jordbruket, har ingen som helst förankring i hur viktigt det är, vad det faktiskt ger. Mat finns att köpa på affären – typ där är vi – skrämmande. Att ha ett fungerande jordbruk är inte lika viktigt som att kunna ta bilen till jobbet tex. Men ALLT ligger i grund och botten i jordbruket, för utan det så kan ingen av oss leva. Allt vi stoppar i oss är det någon som odlar och förädlar åt oss. Just så att vi med bekvämlighet kan åka och köpa detta i matbutiken. Men att förstå vad som ligger bakom är det snart ingen som gör. Det är lika självklart att gå i matbutiken och handla den mat man vill ha som att gå och köpa ett nytt kök på IKEA. Det där köket har också producerats och gett utsläpp men vad får man tillbaka? Och vad är viktigast? Ett nytt kök eller att ha mat att laga där?

Jordbruket föder människan! Självklart står jordbruket för en stor andel utsläpp men så tänker vi vad får man av dessa utsläpp? Varje människa i hela världen behöver jordbruket. Men just nu är det mycket smutskastning över dess utsläpp vilket är otroligt orättvist då det faktiskt GER nånting tillbaka. Och miljöanpassningar görs precis hela tiden inom många områden och lagar och regler kring hur det produceras, både spannmål och animaliska produkter.

Jag vet inte riktigt vad jag ville med detta inlägg. Eller jo, var inte rädda att äta kött! SVENSKT KÖTT! Men inte bara kött utan all mat som kan odlas i Sverige ska vi köpa från Sverige. Det är väl en självklarhet? Sen att vi måste äta mer säsongsbetonat, vad odlas nu, vad finns det gott om under varje årstid osv. Det kanske inte är helt rimligt att äta färska jordgubbar i Januari?

OCH! Tänk på matsvinnet! 8% av jordbrukets 14% är mat som slängs! HALLÅ! HÄR kan vi ju göra nånting NU! Om vi nu ska se till den stora världen och ta ansvar för att alla ska ha mat i framtiden och så går vi och SLÄNGER var femte matkasse vi släpar hem?! Vi borde ju skämmas! Tänk vad många hungriga magar all denna mat skulle kunna mätta, och den maten finns ju faktiskt här och nu!

 

Jag vill bara att man inte ska få panik över sin köttkonsumtion. Självklart ska man äta varierat och självklart äter man inte kött varje dag men att begränsa så in i norden till 100g i veckan annars är man en klimatbov nej det tycker inte jag! Men att tänka på vilken mat man äter, där är det viktiga! Både kött, mejeri och grönt! Här hemma äter vi mycket kött och tänker att vi är hur klimatsmarta som helst trots det! Här har djuren gått och betat i flera år på obrukbar mark, tack för det mina kor!

Och såhär ska vi tänka på vårt jordbruk som på bilden ovan. Inte som planetens största klimatbov!

 

13 reaktioner till “Jordbruket föder människan!

 1. Jag håller med dig! Och om folk först och främst skulle börja köpa BARA svensk bra mat! Och inte all ”import” mat som de tror är så himla bra och nyttigt fast det transporteras halva jorden… blir så irriterad på det. Plus att idag går det nästan alltid att även köpa närproducerat kött från gårdar i närhet, så viktigt istället för importköttet som är fullt med antibiotika!

  Gilla

 2. Jag håller verkligen med dig! Och jag kan bli såå irriterad att enbart jordbruket målas upp som en så stor miljöbov.. Men allt det andra då? Sina Thailandsresor vill folk hålla i så det pratas det inte om.

  Gilla

 3. Håller med dig! Bli vegan och äta bönor odlade på andra sidan jorden, eller äta svenskt kött. Jag vet ju vilket alternativ jag tycker är klimatsmart…

  Gilla

 4. Helt rätt! Är så trött på att vi bönder utmålas som de största miljöbovarna hela tiden. Har ett citat på min anslagstavla. ” Bygg en mur runt staden, så ser vi sedan vart klösmärkena finns.”
  Jag kommer alltid kunna ge mina barn mat, bra mat. Min vän veganen i stan kommer ha det lite (mycket) svårare att kunna ge sin son mat på bordet.

  Gilla

 5. Underbart skrivet! Min största stress numera är att så många inte förstår det här, har kommit så långt från det naturliga kretslopp som allt jordbruk en gång var. Städernas utbredning har med största sannolikhet också bidragit till öknens utbredning😢

  Gilla

 6. Klockrent! Superbra skrivet. Tänk om denna text kunde nå ut till hela världen och att folk kunde ta och öppna ögonen nån gång! 😥

  Gilla

 7. För ren nyfikenhets skull. Vad matar man kor med? Odlar man allt de behöver? För vad jag förstår är det ju inte kon i sig som är problemet utan att tex soja (bla regnskog i Sydamerika) som sedan ges till kreatur, vatten som krävs för att odla den maten, som vi sedan ska stoppa i ”annan mat” (kon) för att vi sen ska äta kon. För varje kilo ett djur ska gå upp krävs i genomsnitt 10 kg foder. Så behöver man köpa mat till kor är min fråga eller odlar man det?

  Gilla

  1. Man odlar till största delen kornas mat själv och det i form av gräs. Det som köps är kraftfoder där en liten andel är soja. https://lantmannen.com/hallbar-utveckling/viktiga Läs gärna denna länk då det står beskrivet så bra och vad hur sojan är certifierad som köps in i Sverige. Fler och fler börjar även att odla sitt egna proteinfoder för att komma undan att måsta köpa så mycket kraftfoder. Och just att kon måste äta så mycket innan vi kan äta kon, att det borde bättre om vi direkt äter grödan? Ja det gör vi också när det gäller spannmål tex men det är svårt att odla spannmål, bönor, raps i större delen av Sverige där det nästan endast går att odla vall/gräs. Just gräs har vi människan lite svårt att ta om hand direkt för att äta och då är djuren en fiffig del som istället för att dessa marker växer igen skördar och ger som mat som de i sin tur föräldrar och så får vi en win-win situation av det hela 😊

   Gilla

 8. Bra förklarat Pauline!
  Fortsätt ät kött- även om det är i mindre mängd men ät för sjutton svenskt kött.
  Det är så bra för vårt landskap,sysselsättningen och miljön.
  Sedan vore det en dröm om man kunde
  Påverka den dåliga djurhållningen i vissa delar av världen till att bli bättre.
  Du ligger i Pauline, kämpar med jobb , gården hemma , små fina barn och allt vad där hör till.Jag vet hur det är , själv bonde i Småland med 3 barn som har fått vara med i det dagliga arbetet .
  Ibland kryper ett dåligt samvete på en när barnen har fått vara med ute lite för länge en kväll .
  Men så nästa dag när man tex sätter stängsel tillsammans och tar en fika i kohagen och hör Göken då känner man bara sån glädje över att det här får mina barn vara med om .
  Kram på dig 💪👌🐷🐂🐑
  /Anna smågris-lamm-nöt -skogsbonde i Småland

  Gilla

 9. Bra förklarat Paulina!
  Fortsätt ät kött- även om det är i mindre mängd men ät för sjutton svenskt kött.
  Det är så bra för vårt landskap,sysselsättningen och miljön.
  Sedan vore det en dröm om man kunde
  Påverka den dåliga djurhållningen i vissa delar av världen till att bli bättre.
  Du ligger i Paulina, kämpar med jobb , gården hemma , små fina barn och allt vad där hör till.Jag vet hur det är , själv bonde i Småland med 3 barn som har fått vara med i det dagliga arbetet .
  Ibland kryper ett dåligt samvete på en när barnen har fått vara med ute lite för länge en kväll .
  Men så nästa dag när man tex sätter stängsel tillsammans och tar en fika i kohagen och hör Göken då känner man bara sån glädje över att det här får mina barn vara med om .
  Kram på dig 💪👌🐷🐂🐑
  /Anna smågris-lamm-nöt -skogsbonde i Småland

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.