Tacka en bonde för landskapet.

Här jobbas det på får fullt. Ansvarar lite extra på Borta-gården denna vecka och det går toppen än så länge.

C har haft några mjölkningar och jobbat hemma. Förutom djur och ladugård så har han börjat lite smått med motorsåg på ”hygget”. Skogen som blev ett hygge som blev ett bete. Det växer upp sly i sjok som måste sågas ner och eftersom att detta bete är så stort så får man ta en del i taget varje år.

Slyn växer äckligt fort. Ändå går det betande djur på denna yta men det kommer ändå här och där. Tänk då alla ställen där det inte går och finns djur längre, hur mycket som växer igen? Tragiskt.

Dessa bilder är från ifjol när C gick lös med sågen. Och iår har djuret hållet undan detta så fint och bra.

Tänk förr. Då hade man sin gård och sina hektar runt huset. Där sköttes allt. Inte fanns det sly i nått dike eller efter sjöstranden då inte. Varje kvadrat togs till vara på. Djuren betade och höll undan och lien gick varm överallt där det fanns gräs. Hårt och slitsamt såklart och tack och lov för utvecklingen av både maskiner och växtodling. Men visst fanns det den fördelen då, det öppna landskapet. Det är bönderna som håller landskapet i trim och ju färre det blir desto mer sly kommer vi att se. Så är det. Större gårdar och mer mark som sköts effektivt såklart. Men fortsätter bondeantalet att minska såhär så kommer det inte gå att hålla allt öppet och brukat. Vi som har såna förutsättningar i Sverige att kunna producera så bra mat vi låter det sakta men säkert växa igen.

Så tacka en bonde, inte bara för maten utan även för landskapet.

2 reaktioner till “Tacka en bonde för landskapet.

 1. Ja det är synd att det inte uppskattas mer. Naturen skulle bli så fattig om det inte var för alla bönder och andra som bor på landet. Som väljer att vårda vårt landskap och att hålla mark öppen istället för att låta den växa igen. Växer det igen kommer situationen för våra bin och humlor som pollinerar bli ännu sämre. Även många andra insekter och djur kommer att bli lidande.

  Så tummen upp för våra bönder 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är skrämmande hur utvecklingen går just nu. Mer och mer mark växer igen men ändå förväntar sig storstadsborna att komma till sin sommarstuga med sjöutsikt varje år. Och det kretslopp naturen byggt upp blir begränsat när en och två arter tar över allt.
   Jag hoppas att vi kan fortsätta att hålla landskapet öppet och förse det svenska folken med prima mat framöver 🇸🇪

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.