Semester(!) och rabarberfrossa.

En helg har gått och en SEMESTER har börjat.

En hel vecka kommer jag att vara ledig i sommar. Det kan tyckas lite men det är självvalt utifrån lite olika saker. Och jag är så nöjd så över en helledig vecka, från borta-jobb. Sen har vi ju alltid gården här hemma också men som det ser ut så verkar det ganska lugnt, utöver de dagliga rutinerna.

Lilla P åkte med pappan på borta-jobb igår så jag och Hedvig var hemma.

Vi fick besök av kusin Nathalie med hennes pojkar.

Vi hälsade på kossorna och hade en lek- och pratstund.

När lilla flickan sedan sov lunch så hann denna mamma med ett riktigt rabarber-race! Många saker jag tänkt göra av rabarbern i år men inget som blivit gjort än, så jag tänkte att när jag ändå är igång så är det ju bara att brassa!

Så typ alla stjälkar från två rabarberplantor plockades in.

En del av skörden.

Så till att börja med kokades en stor gryta upp med en dubbel sats rabarbersaft.

Och självklart kommer bara SVENSKT socker in i detta hus. I år fyller faktiskt svenskt socker 150 år! Det firas med världens finaste retroförpackning, visst är den fin?

Sverige är faktiskt självförsörjande på svenskt socker nu, hur fantastiskt är inte det! Jag hoppas att vi ser fler såna varor i framtiden!

Av rabarberresterna provade jag att koka ihop en kräm. Det blev helt okej, men jag tror att den inte har behövt koka så länge med tanke på att de redan kokat ur en gång, men absolut ätbar! Och med gräddig mjölk med det en mumsig sommarfrukost imorse.

Och det sista jag provade mig på var en rabarbermarmelad. Jag har faktiskt knappt gjort marmelad tidigare och här blev resultatet sådär. Borde ha kokat bort mer av vattnet, såklart.

Men! Learning by doing! Gott blev det i alla fall, trots lite rinnig.

Så efter rabarberstök i hela köket lagades det mat som vi åt hela familjen. Pappan, Lilla P och farfar kom hem till middagstid, mycket trevligt!

En bra start på ledigheten tycker jag allt att det blev. Vän på besök och rabarberfrossa med smak av sommar.

Idag har dagen varit minst lika bra! Med världsmysigt besök och lite hinna-i-kapp på gården. Men det tar vi i nästa inlägg.

Ha det fint!

6 reaktioner till “Semester(!) och rabarberfrossa.

  1. Jag gjorde samma misstag med min marmelad. Man ska inte koka upp med vatten alls. Koka upp långsamt med syltsocker och tillsätt lite saft från en citron eller en lime, rabarbern och limesaften kommer att bli tillräckligt med vätska 🙂

    Gilla

    1. Jag hade inget vatten alls faktiskt, ändå blev den så himla lös 😳 Men jag läste och gick efter receptet att koka i bara fyra minuter… Läste sedan på syltsockerpåsen att om det är för löst så kokar man lite längre så det dunstar och blir det för tjock tillsätt lite mer socker, så logiskt ju! Men som sagt man lär av sina misstag! 😅 Vi gör säkert toppenbra marmelader framöver 😉

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.