Att skicka på slakt.

Vi prickade in slaktbilen en av C’s hemmadagar i veckan.

För oss är det viktigt att visa och förklara för våra barn vart maten kommer ifrån. Oavsett om det är kött, potatis, bröd eller ägg. Att det ligger arbete bakom det man stoppar i munnen.

”Mamma, snart kan man köpa kött i affären,” säger femåringen hur självklart som helst. Det blir det mest naturliga i världen att vinka av ett gäng kor och tjurar som sedan kommer bli prima mat till massor av människor.

Men det är klart att det alltid känns lite tråkigt att lasta på bilen och vissa gånger är ju såklart jobbigare än andra beroende på vilka individer som kliver på. Personligen tycker jag att det är lättare nu än med mjölkkor, för man har ofta en starkare relation till i princip varje individ då än nu. Men det är såklart olika från gård till gård och hur man känner.

Det som faktiskt var extra skönt den här gången var de där tjurarna som åkte. Ni vet väl nu att dom inte är mina ögonstenar direkt… Tre stora fick åka. Så nu är det bara Stortjurn (han vi har som avelstjur) och de mindre kvar. De som inte har blivit så himla testosteronstinna än… Skönare grupp att hantera nu med andra ord!

C gillar ju det där med att föda upp tjurarna till full storlek medans jag hellre säljer de som livkalvar. Vi har gjort lite både och de här åren som köttproducenter så inte riktigt kommit in i nått ”system” för de där med tjurarna. Men det har varit svårt att sälja livkalvar nu så därav har det blivit kvar ett gäng.

Vi får väl se hur det blir den dagen vi drar igång med mjölk igen. Då borde det finnas lite plats i befintliga lagårn för uppfödning av de egna tjurkalvarna har C som plan… Inte riktigt fan av den planen men vi får väl se hur det blir. Kan det vara ekonomiskt försvarbart så kanske, om C tar på sig ansvaret för dom testosteronbomberna!

Vi får se hur det blir med det den dagen helt enkelt! Nu är det 10 djur mindre i lagårn och det kan grupperas om lite igen vilket alltid känns skönt. Sprida ut de mer och få ännu lite mindre djur på varje yta = går mindre strö! Särskilt denna milda, fuktiga vinter då det går såna mängder strö för att hålla bäddarns torra!

Nu har vi lördag och C är hemma över helgen, långhelg till och med då även måndag är hemmadag innan borta-jobb kallar igen.

Ha en fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.