Uppbyggnaden, hur blev det?

Hur blev det nu då?

Den brunna lagårn som snickarna har jobbat med i nästan tre månader för att rusta upp igen.

Vi är så himla nöjda och glad över hur det blev. Lite jobbigt läge hade vi där i höstas när djuren skulle in men det var inte klart, väggar skulle byggas inne i lagårn, nya vattenledningar dras och koppar till viss del bytas ut. Ett provisorium med plats och strö och vattenslang från källaren dragen över hela gårdsplanen får att fylla två badkar dagligen och så in med slang igen för att den inte skulle frysa.

Där till höger var väggen mot mjölkgropen. Väggen är på samma ställe men innanför är ny ett garage/verkstad.

Men ett efter ett blev det klart. Vatten kom till eluppvärmda koppar, väggar blev klara så vi kunde gruppera djur och så var själva djurdelen klar och det ser ut precis som det var innan.

Men mycket ljusare blev det då längst bort är det vit vägg ända upp till nock. Där var ett personalrum som ett litet hus tidigare och en mörk vägg bakom mot kulverten.

Där mjölkgropen var har det nu blivit ett garage, ett varmgarage. Det är något vi aldrig haft men ofta saknat. Att kunna köra in en traktor, skurva i grejer under tak, i värmen eller på en arbetsbänk. Halleluja liksom. Det blev större än väntat kan jag tycka. Då vår grop var förhållandevis smal innan i jämförelse med andra så kändes det som rätt smalt men det är klart, gropen gjuts igen och all inredning, boxar och grindar åker ut så blir det ju några meter.

Så där inne där Brum-Brum står var själva mjölkgropen. Där är det satt en rejäl port så det kan hållas varmt där inne. Utrymmet här utanför är helt nyutformat. På denna betongplatta, på det upphöjda, var tankrummet där nedanför var ”mjölkrummet” med diskbänk och alla grejer. Även ett ”maskinrum” innanför med vakuumpump, tvättmaskin, verktyg osv. Vi funderade länge vad man skulle göra, bara strunta i att bygga upp nått och ha en platta utanför garaget men kom på att vi behöver förvaring! Så det slogs upp väggar bara så enkelt som möjligt och så tak. Hur bra blev inte det?! Lätt att kunna köra in en traktor eller bil bara för att få under tak och på det upphöjda kan man ju ställa vad som helst, pallar med utsäde, kraftfoder och mineraler och ja vad som helst.

Då vi också rivit lilla bagarstugan OCH stora lon, de ställena där ALLT var förvaringsmässigt så blev det lite panik över vart man ska ha allt?! Bra iof att inte ha så mycket ”döutrymme” för både bagarstuga och lo var ju såklart FULL med grejer, skräp och massor som bara samlas på hög…

Men i alla fall, nu har vi liksom inget så vi gjorde till ett litet extrautrymme, som ett förråd vägg i vägg med detta. Där trapp upp till personalrum varit och så en del av bädden, men det var så pass lite att det inte tog så mycket av utrymmet till djurarealen.

Såhär ser den gaveln ut. Och bråten till vänster är rester från lon som stod sådär nära, bara ett par meter och det är ett under att stod emot branden!

Öppningen med grinden här är slutet på skrapgången och till vänster i bild som inte syns är gödselplattan. Så vi skrapar med skopa rätt genom lagårn och rakt in på högen, så smidigt.

Och typ det bästa av allt, det man nästan gör leende dagligen nu är att öppna och stänga portar. SER ni så rejäla och fina!? De är byggda av snickarna. Ihopsvetsad stålram som sedan är brädslagen och med slätplåt utanpå. Och dessa tunga går nu på Nya rejäla skenor, lätt som en plätt, som hjulen inte kan hoppa ut ur! Vi är så löjligt glada över dessa alltså. Efter att ha haft plåtportar också med stålram men som gått på skenor som minsta lilla fått de att hoppa av! Det har gett många psykbryt när man står med ett spett och försöker lyfta de tunga asen på plats när man inte ser nånting. Eller med pallgafflar som gör att man skadar plåten och ja… Ni hör ju att det varit ett problem!

Titta så fiint!!

Så, detta är alltså första delen av denna brand. En uppbyggnad av det befintliga. Nu återstår det stora projektet och det är ju mjölklagårn. Och det återstår att se hur det blir med det! Fortsättning följer så att säga!

3 reaktioner till “Uppbyggnaden, hur blev det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.