Den årliga separationsdagen!

Den årliga separationsdagen hade vi planerat in igår. Jag var ledig från borta-jobbet och barnen på förskolan.

Eftersom att det byggs en hel ladugård här på gården så är den gamla drivgången in i befintliga ladugården borta. Så vi har fått klura lite hur vi skulle få in hela gänget, drygt 30kor och ett gäng kalvar denna höst…

För in måste vi få dom för att på ett bra sätt sortera ut kalvarna ur gruppen. Detta är ju något som blir när man har dikor. Kalven föds och går på bete med sin mamma hela sommaren. Men nu börjar de bli stora nog att för det första bli könsmogna (och man vill ju inte ha några olyckor med halvåriga dräktiga småkvigor direkt) plus att de vid den här åldern är dags att skicka vidare till nästa uppfödare som ska föda upp till vuxen storlek.

Började med att åka till andra betet utan djur och hämta ett gäng stolp och tråd för att göra en provisorisk drivgång. Smart att ta där det ändå ska plöjas och stolpar och tråd plockas in ändå.

Regna gjorde det naturligtvis också. Ingen rulle tog jag med utan lindade upp runt armbågen så där lätt och snabbt… Som ofta brukar straffa sig när man ska linda ut den igen och allt slutar med ett trassel och rök ut genom öronen i frustration…🙈

Men! Med lugn och metodisk hand så gick det galant denna gång!

”Lika bra att sätta en tråd mot branten också”. Säkra före det osäkra.

Och det gick ju galant! Nej, nu överdrev jag, rätt mycket. Visst drivgången in till ladugården funkade fint, men lilla slänten korna var tvunga att gå ner från för att komma ner till drivgången från betet var ju otroligt läskigt!! Men i omgångar fick vi ner dom och in i ladugården men så på slutet när kalvgänget ska ner så smiter två kalvar under tråden istället för att gå där de andra går och tidsplanen spricker på riktigt efter det…

Halvåriga kalvar som gått ute med mamman en hel sommar är inte lätthanterliga kan man säga… Jag vet inte hur många varv runt gård, lera och beten vi sprang, en tur ut på vägen och flera försöka att gå in i öppna portar på ladugården men i sista stund tvärvända och ta ett varv till någon annanstans. Om man någon gång skulle få hjärnblödning av frustration/ilska så är det typ såna här tillfällen…! 🤯

Några extra turer blev det ja… Ett rejält träningspass fick både jag och kalvarna.

Mitt i detta skulle ju barnen hämtas också ja. Iväg och få hem dom, de fick byta om till ”hemma-kläder” och så fortsatte vi.

TILL SLUT, sprang de in genom en öppen port till de andra – halleluja!

Alla djur inom väggar och kalvarna sorterades ut, lika så 10 av köttkorna som säljas till en annan bonde! Resten fick gå ut igenom genom drivgången, så NU faktiskt gick som hejsan utan extra krusiduller.

Så, då var det gjort i alla fall. Hektiskt fredag kan man säga! Och nu lyssnar vi till årets rop-fest här på gården. Kor i hagen och kalvar i ladugården som minsann inte tyckte det var dags att skiljas åt. Grannarna/byn är upplyst om vad som är gjort så de förstår vad som ligger bakom det konstanta råmadet nu ett par dagar…

Men nog är det ett gäng fina kalvar i år! 😍Dom har växt riktigt fint!

Dessa ska åka på livförmedling nästa vecka till en annan gård som ska föda upp dom.

Imorse var väckaren ställd tidigt och jag klev upp för att åka på helgpass på Borta-gården.

Helgen gör vi bara morgon och eftermiddagspasset i ladugården och så har man några timmar ledigt över dagen. Och viken dag som slog till! 15grader och strålande sol! Det var rakt T-shirtväder!

Jag och barn städade undan lite på grunden. Bra att försöka hålla undan så gott det går annars blir det nog fort övermäktigt i en så stor byggprocess.

Och som vanligt så har vi en trio med både hjälp- och stjälpredor i högsta hugg ❤️

Eftermiddagspasset är avklarat och nu väntar ett glas vin och soffläge en stund innan sängen kallar.

Trevlig helg!

En reaktion till “Den årliga separationsdagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.