Hur en seminering går till

Jag tänkte försöka förklara hur det går till att seminera en ko.

Som ni vet gör jag avelsplan så jag vet vilken tjur jag ska använda på korna när de blir brunstiga. Jag kör med 4-5 olika tjurar. Tjurens doser förvarar man i ett kärl med flytande kväve i små strån. 

Snacka om djupfryst!  wink

Man tar ett strå av rätt tjur och lägger det i 33 gradigt  vatten i 12 sekunder. Nu gäller det att allt är förberett och klart. Kossan står fast, man har rocken på sig, handske och glidmedel nära till hands för nu är det brottom. Man stoppar dosen i en pistolett sedan ska den in i kon så fort som möjligt och inte bli kall.

Den för man in på det "rätta stället" och så stoppar man in handen i kossans rumpa. Varför undrar ni? I rumpan? Jo för att pistoletten ska in igenom livmoderhalsen (cervix) och för att känna vart den är någonstans och tråckla sig igenom den genom alla veck behöver man hålla i den och det gör man då genom tarmen. Det kan vara rätt knepigt att hitta rätt i början och alla kor känns olika. Vissa går lätt som en plätt medans andra kräver lite mer trix innan man kommer igenom. Vissa kan kännas totalt omöjlig! Att ens hitta lilla hålet och komma in i cervix kan vara jättesvårt på vissa. Men när man då till slut kommit igenom hela och är inne i själva livmodren (det känner man) trycker man av dosen som sitter i pistioletten, Klart! smiley

Det här är inget som gör ont för kossan. Hon kan väl tycka att det är lite konstigt att man är där bak och grejar men samtidgt så är hon ju brustig så det är ju bara naturligt wink Varför man måste trixa sig igenom hela livmoderhalsen som kan vara allt från 4 till typ 10-12cm lång, det gör ju inte tjuren. Men han ger ju en bra mycket större dos… Så någon liten simmare kan ta sig ända fram smiley

Så, nu vet ni hur en seminering går till!

Jag sitter nu och äter frukost efter en morgon i lagårn och sedan är det dags för dagens sysslor smiley

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.