Kopplingen till självförsörjningsgraden?

Kan det vara nu det händer?

Kan det vara nu Sverige börjar förstå vad ordet självförsörjningsgrad betyder? Kopplingen mellan lantbruk och mat på bordet?

Med detta virus kommer osäkerheten. Folk börjar bunkra. Och varför bunkrar man? Jo för det första att man är väl rädd att bli isolerad och inte kommer ut till affären och för det andra för att maten ska ta slut.

Säg att det går så långt att Sverige måste stänga gränserna. Då kommer hyllorna i butikerna att gapa tomma, rätt fort, och inte bli påfyllda igen. För vi har inte mat så det räcker till vår egen befolkning. 50% ligger vår självförsörjningsgrad på. Jämför med Finlands 80% eller att vi för 30 år sedan låg på 75%.

Det kommer snabbt bli ett katastrofläge om vi inte får in mat utifrån, för att dagens livsmedelsproducenter är inte många nog.

Vi måste förstå allvaret i detta. Och förstå att det hänger ihop. De dagliga valen i butiken. Att välja svenskt ökar efterfrågan och en ökad efterfrågan leder till att vi får upp produktionen. Med en högre självförsörjningsgrad minskar vi risken för svält vid en kris. Något som man inte tänker på kan hända i nutid. Men hamnar vi där, med stängda gränser även för livsmedel så tar det inte lång tid innan vi är i nödläge.

Svenskt föder svenskt. Och det i sin tur föder befolkningen. Så välj svenskt för att vi nu och i framtiden ska ha mat i hyllorna.

4 reaktioner till “Kopplingen till självförsörjningsgraden?

  1. Bra skrivet. Hoppas att folk får upp ögonen för hur illa det blivit i Sverige. Jag åker runt till några gårdsbutiker här i Östergötland engång i månaden och handlar närproducerade livsmedel till mig och tio grannfamiljer. Kött handlar jag på en granngård som har en liten butik där de säljer kött från djur de föder upp p gården.

    Gilla

  2. Det blev lite konstigt i min kommentar nyss då det jag skrev i namn och adressfältet bar sig lustigt åt.

    Gilla

  3. Mycket bra skrivet. Detta har jag tänkt länge. Det behövs inga krig för att vi hamnar i en sådan situation och man ska ju även betänka miljön, att vissa varor har åka runt halva (och ibland hela) klotet för att hamn på våra tallrikar. Hoppas innerligt att folk nu tänker till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.