Rörflen, strö och VIP-grupp.

Å så bäddarna växer alltså. Mycket strö går det åt denna milda, fuktiga vinter. Ett lass till med rörflen kom igår för att klara oss hela säsongen.

Bil och släp från Umeå kom på morgonen.
Som såklart engagerade hela familjen.

Vi har köpt just rörflen de senaste åren. För det första är det billigare än halm och det funkar riktigt bra tycker vi att ströa med. Rörflen är ett storväxt gräs med stora, styva, raka strån med breda blad. Det kan används som foder och som strö. Knappt hört talas om det förrän ett par år sedan när vi fick tipset att ströa med det. Vi varvar då med rörflen och ströbalarna vi har, förvuxet gräs vi skördat själva. Gräset vi skördar är inte optimalt att ströa med då det blir blötare fortare och inte har samma uppsugningsförmåga som halm eller liknande. Men det funkar helt okej att blanda och det betyder att vi kan hålla kostnaden nere istället för att måsta köpa in precis allt strö.

Här är det ströat med höströ på ”lilla” bädden som vi körde ut och tömde för ett par veckor sedan.

Här bor de två mjölkkorna som är kvar. Två favoriter. De har en liten VIP-avdelning kan man säga. Bara dom två tillsammans. De har inte lika lätt att hålla hullet som tjocka köttkor. Det märks tydligt att de är av olika ras och är avlad till olika saker. Att gå med en mjölkslukande kalv tar tydligen hårdare än att jobba som mjölkko! Så när de nu inte har några kalvar får de två gå i lag med lite bättre foder så de har chans att lägga på sig lite.

Den enorma balhögen med matbalar börjar sina, men vi boorde ska klara oss med just mat till djuren även denna säsong.

Vi hade C hemma igår. Gårdsbestyr såklart. Ströade med det nya rörflenet och grillade korv till lunch ute på gården.

Idag är läget lugnt i lagårn och ett frisörbesök väntar för de två större barnen med långa hår här hos vår lokala lilla frissa. Så vi behöver inte ens lämna vår bygd i dessa coronatider, det känns gott.

Ha en fortsatt fin dag!

3 reaktioner till “Rörflen, strö och VIP-grupp.

  1. Märkte också väldigt snart att en mjölkko inte ska vara mamma på heltid… Blev liksom ingenting kvar av dem efter en betessäsong😳

    Gilla

    1. Nej visst! Lite förvånad ändå, när de mjölkade så många litrar som mjölkko, men att gå med kalv tar tydligen så myclet mer! Mjölkkorna vi hade kvar har vi skickat en efter en då de inte pallade alls. Dessa två klarar det någorlunda.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.