Den enkla brödet!

Dags för recept igen på förfrågan av flera av er efter vårt nybakade kvällsfika igår.

Det enkla brödet:

 • 75g jäst
 • 1 liter vatten
 • 1 msk honung eller sirap
 • 1/2 tsk salt
 • Vetemjöl

Lös jästen i det 37 gardiga vattnet, tillsätt sirapen/honungen, saltet och häll på mjöl tills degen blir lagomt kladdig.

Här kan man variera lite! Jag brukar slå i typ hälften grahamsmjöl men denna gång blev det Grekiskt mjöl som stod långt inne i skåpet (kanske 4-5dl) och så fyllde jag upp med vetemjöl och herregud det blev godaste brödet på länge!

Knåda ett bra tag i maskin och låt sedan jäsa i 30-40 min. OBS! Det blir en stor deg! Här jäser det över åt alla håll och kanter!

Baka ut och dela degen i fyra delar och lägg de tillsammans på en plåt med bakplåtspapper. Skåra med en kniv och jäs i 30 min (det gör absolut inget att de jäser ihop!)

Grädda i 250 grader precis 10min.

Sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 15min till.

KLART!

Jag brukar ju gilla de enklaste av bakning, helst så lite jäsande som möjligt. Men ska man göra matbröd med jästid är det alltid detta jag gör. Det går liksom fort och man behöver inte kladda så länge och rulla små bröd osv med degen. Bara fyra klumpar direkt på plåten! Och ändå kan man ju variera som sagt med lite olika mjöl, nötter och frön osv.

Lycka till om ni provar!

10 reaktioner till “Den enkla brödet!

 1. Hahaha, jadu Paulina! Jag kan ju glatt meddela att jag bakar bröd här hemma ikväll. Vad som är mindre skoj är att jag är sååå grön på att baka bröd, så jag kanske hade i för lite mjöl i degen. Så just nu, efter första jäsning är den superkladdig!
  Men jag fick ut 4 pluppar på plåten, så nu väntar jag på jäsning, så att jag kan stoppa in dom i ugnen å förhoppningsvis få nåt slags ätbart bröd! Hahaha, man lär sig varje dag. 😀

  Men oavsett hur det går idag, tack för recept, och jag kommer att prova igen, för det var så lätt recept. Nästa gång spiller jag i mera mjöl!

  Fortsättning följer… 😉

  Gilla

  1. Haha å vad kul! Fördelen ändå med detta är ju att det gör inte så mycket om den blir just för lös, (det blir bara förbenat kletigt överallt 😅🙈) bara man får ut den någorlunda på plåten 😂 Sen får man väl skära fyra bröd när den är grädda om allt blir ett enda bröd 🙈 Så har det blivit här nån gång också 🙋‍♀️ Men kul att du provar och meddela gärna hur det gick! 😁

   Gilla

   1. Jodå, det blev bröd av det! Helt okej bröd. Nästa gång blir det lite mera mjöl i, plus lite annat än vetemjöl också. Så jag är nöjd! Gav bort en bit till min bror så jag hoppas att han ska tycka om det med. 🙂

    Gilla

   2. Härligt! Nu kan det bara bli bättre 🤗😉 Kul att du provade och att jag fick veta hur det gick! 😁

    Gilla

 2. Tack Paulina brödet blev uppskattat både av mig och Fanny, Rasmus och Ulf ( de tre som delar vår karantän) Gott!!!

  Gilla

  1. Å vad roligt! 🤗 Kul att du skriver och berättar också! Ha en fortsatt fin helg! (Och karantän 🙈) ❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.