Att få vara med på en kalvning.

Vi har fått mycket gjort i helgen.

Till att börja med hade vi turen att bevittna en kalvning! Så himla roligt vi var där precis då. Annars är det sällan man faktiskt prickar in själva födseln, särskilt nu för tiden. När man inte är timtals i lagårn hela tiden liksom. Man ser att det är på G men sen brukar det (allt som oftast) bara ligga en kalv där.

Men nu fick vi se, från det att klövarna stack ut till att kalven kom, så fint att barnen äntligen fick vara med!

Passar på att hänga med de andra dagsgamla kalvarna när mammorna är instängda.

Det har flyttats en massa djur. Vi har gjort en ren BB-avdelning på lilla sidan. Där ko och kalv får gå och de som jättesnart ska kalva. Dels så får de lite lugnare och dels så kan inte småkalvarna rymma ut vid ätfronten. Diagonalgrindarna är ju hopplös! Det kliver ju bara igenom…

Och så äntligen kördes den enorma bädden ut. Som det har ströats i vinter har den vuxit sig HÖG. Lite strul med den inlejda traktorn som körde vagnen men det ordnade sig på annat vis till slut.

Så nu går djuren på marknivå igen.

Det har även städats på gården. Detta evighetsgöra och filosofin ”en fläck i taget” går fint ändå.

En yta fri från järnskrot, ett trasigt ”djurtält”, och annat kolijox som stått alldeles för länge, så blir man nästan lycklig nu över att titta på ingenting.

Och så har vi kickat igång veckan med en pappa på borta-plan och barn som vaknat på fel sida… Krävande dag för mamma-hjärnan igår. Men idag vaknar alla på lite bättre humör så det bådar gott. En plan är att ta sig till ”pysselskogen”, lilla dungen borta i byn där kids kan leka medans mamman springer intervaller i långa backen bredvid.

En plan kan man ha så får vi se vad det blir av den! Ha en bra dag!

2 reaktioner till “Att få vara med på en kalvning.

    1. Ja man har ju varit med tusen gånger, men inte med barnen! Och när de för det mesta sköter det själva i produktionen vi har nu så kändes det extra kul att pricka in när alla var hemma 🤗

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.