Potatis i ensilagebädd- vilken hit!

Hur gick det med potatisen?

Jo tack, bra!

Frön och potatis kom ner i jord i början av juni. Det var så kalla nätter att man inte vågade sätta ut tidigare.

Jag fick ju äntligen till min tanke om ensilagebädd i vår ”grop”. Det var en stro damm här tidigare men den grävde vi bort för några år sedan, då den var överväxt och lite av en dödsfälla för småbarn kände vi.

Så jag gjorde då så att jag la pappkartong i botten och så skottade jag ut en hel, gammal bal ovanpå. Det blev alltså inte att man lägger potatisarna direkt på backen med ensliage över så de växer ner i backen utan kanske 50-70cm ensilage och så grävde jag ner mig en bit i det, la en näve jord runt varje sättpotatis och sen klart. Så de har alltså växt i ensilaget!

Tips om att täcka eftersom, med trädgårdsavfall, gräsklipp osv. Varningar om att kunna få mycket gröna potatisar då solens strålar kan leta sig igenom grässtråna i ensilaget osv. Jag hade ju tanken att täcka med gräsklipp eftersom men det har inte blivit…

Tistelhärden tog över här på sensommaren och sällskap gjorde lite kvickrot. Blasten är väl över metern hög då det är lite väl näringsrikt för pottisar. Men det har fått vara. Blir det så blir det tänker jag.

Och dags för lite skörd alltså.

Och jag blir heelt lycklig när jag tar upp en planta!

Det kikar fram några knölar och bara då känner jag succé!

Från en tjuvkik för några veckor sedan.

Sen ramlar det fram, stora fina potatisar! 6-7 stora och ett gäng mindre från varje. Ingen är gladare än jag! Sortern är Årets potatis och heter Connect. Det blev den pga att det var det enda vår trädgård hade kvar när jag var ute i sen stund för inköp!

Då förväntningarna inte var så höga och målet ”bara jag får mer än jag sätter ner så får man vara nöjd” så är ju resultatet magiskt!

Något att tänka på eller försöka göra bättre är väl ogräsbekämpningen då. Skulle nog ha haft ännu mera och ett tjockare lager av papp och tidningar. Men eftersom denna yta är rätt så himla stor med enbart ogräs i från början så hade jag inte så mycket papp.

Så igår blev middagen helt från gården. En härlig gryta på gårdens kött, potatis, morötter och lök. Den känslan är så underbar tycker jag!

Så, potatis i ensilagebädd – vilken hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.